We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Oslo Cowork / BABELstudio

Oslo Cowork / BABELstudio

© Biderbost Photo© Biderbost Photo© Biderbost Photo© Biderbost Photo+ 42

  • Architects: BABELstudio
  • Area Area of this architecture project Area:  44
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Biderbost Photo
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Enea, Mosaic Factory, ICÓNICO, LuR Bilbao, ProyectaVeta
More SpecsLess Specs
© Biderbost Photo
© Biderbost Photo

Text description provided by the architects. Oslo Cowork, a minimalist and compact office space designed by BABELstudio represents the new studio of architecture photographer Erlantz Biderbost and a co-working space located in Olabeaga, Bilbao. Situated alongside the Nervion River, the Olabeaga neighbourhood formerly was home to shipyards, industrial plants and warehouses, then left abandoned and forgotten. However, for a few years the area is slowly rediscovered and revitalized. The design brief was to integrate 3-5 working places, a meeting and retreat space, kitchenette, bathroom, and extended storage in a rather small, 39 sqm gross floor area space with double height.

© Biderbost Photo
© Biderbost Photo

As for the reduced space in the floor plan, the decision of having two levels and taking advantage of the room height conditioned the design process from the earliest design stage on, separating the mezzanine level and its meeting and retreat area from the permanent working places on street level. Instead of pushing the mezzanine level towards the sides or the back wall, BABELstudio decided to organize the space around a central, free-standing volume accommodating all secondary uses plus providing access to the mezzanine platform.

© Biderbost Photo
© Biderbost Photo
Ground floor plan
Ground floor plan
© Biderbost Photo
© Biderbost Photo

By setting apart the platform from the delimiting walls, the generous double-height is maintained, creating a particular, expressive spatial configuration. The entrance, extended bookshelf, and working area on the main floor are framing the central volume. Lines of tables on each side are composed of several, foldaway tables specially designed for the project in collaboration with ProyectaVeta, rendering high flexibility for various working situations and possible events such as exhibitions when completely folded down. The platform level accommodates the meeting area, serving as well as a retreat for more isolated working situations it allows a view through the new double-height facade to the opposite Zorrozaure island.

© Biderbost Photo
© Biderbost Photo

The wooden grid structure of the facade is designed to allow an increased open view on the upper level while narrowing the grid to guarantee sufficient privacy on the street level. The interior finishes are reduced: handmade cement tiles in blood-red colour, ash wood for the central volume, tables, and full height bookshelf with brass details. Interiors of the central volume are held in dark green contrasting the red flooring and brass details. The base course is repeating the original and maintained concrete blocks of the ceiling. On the mezzanine level, a grey coloured fitted carpet is used to give it a more private and relaxed atmosphere. The project and consequently the material selection is intended to create a balance of a bright, light-flooded, minimalist studio suitable for concentrated working while offering a calm, warm atmosphere.

© Biderbost Photo
© Biderbost Photo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bilbao, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Oslo Cowork / BABELstudio" 03 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944865/oslo-cowork-babelstudio> ISSN 0719-8884
© Biderbost Photo

Oslo 共享办公 / BABELstudio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.