We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Sandgrund Park / Thorbjörn Andersson + Sweco Architects

Sandgrund Park / Thorbjörn Andersson + Sweco Architects

© Åke E:son Lindman© Åke E:son Lindman© Åke E:son Lindman© Åke E:son Lindman+ 40

Karlstad, Sweden
  • Design Team:Johan Krikström, Jimmy Norrman, Emma Norrman, Lisa Hellberg, Margareta Diedrichs, PeGe Hillinge, Lennart Knutsson, Helena Björnberg
  • Clients:City of Karlstad
  • City:Karlstad
  • Country:Sweden
More SpecsLess Specs
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Text description provided by the architects. At one point in its length, the Klar River that runs through the city of Karlstad splits to form a 300-meter-long cape; from the air it appears as the pointed beak of a bird. The cape is a powerful landscape, a place of considerable drama, and the site of Sandgrund Park (Sandgrundsparken).

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
Illustration plan
Illustration plan
© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

For many years before the park’s construction, the area had been fairly desolate, without a sense of destination. The river was an obvious feature to address in the design process, as well as the cape, whose pointed tip terminates in the water. Those same qualities are reinforced and amplified in the design of the park. A system of boardwalks along the river’s edge extends into the water, welcomes the sunset, and stresses its proximity to the water. The tip of the cape was given a more architectural profile, reshaped into a 40-meter-long viewing platform. The ground was modelled as an undulating terrain of five parallel ridges, the first measuring six meters in height, the remaining mounds given gradually lower profiles. Their elevated crests offer green viewpoints along the ridges; in contrast, the valleys between them provide containment. Every other valley harbours a distinct plant habitat, among them a beech forest, a magnolia grove, and a fern valley.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman
© Kasper Dudzik
© Kasper Dudzik

The aim of Sandgrund Park design has been to transform an anonymous sandbank into a place of significance, a place in which, and from which, to enjoy the grandeur of the surrounding river landscape. It is a place to gaze at the river and enjoy its flow and reflections through the variations of all four seasons.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Karlstad, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sandgrund Park / Thorbjörn Andersson + Sweco Architects" 02 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944754/sandgrund-park-thorbjorn-andersson-plus-sweco-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.