The Commons Saladaeng / Department of ARCHITECTURE

The Commons Saladaeng / Department of ARCHITECTURE

© Spaceshift Studio© Spaceshift Studio© Spaceshift Studio© Spaceshift Studio+ 22

  • Principal Architects:Amata Luphaiboon, Twitee Vajrabhaya
  • Project Architect:Chanlika Boonpha
  • Design Team:Tanadetch Mahapolsirikun , Monthon Patcharapunyapong , Supavit Junsompitsiri
  • Clients:The Commons Saladaeng Company Limited
  • Structural Engineer:Jet Structural
  • System Engineer:Aeon Elen Generation Company Limited
  • Lighting Designer:ACCENT Studio by Nopporn Sakulwigitsinthu
  • Environmental Graphic :be>our>friend studio
  • Consultants:One Management Company Limited
  • Building Contractor:Kay-Thai Construction Company Limited
  • City:Khet Bang Rak
  • Country:Thailand
More SpecsLess Specs
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Text description provided by the architects. The Commons Saladaeng is nestled in a vibrant Bangkok neighborhood called “Saladaeng” which means a red pavilion. The name came from the presence of a small red-gabled train station that stood distinctly in the middle of the rice field a hundred years ago as part of the first railway line of the country.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
First Floor Plan
First Floor Plan
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The design pays homage to this little-known history of the neighborhood. Red rubber corrugated sheets are chosen as the main architectural material not only because of its crimson color but also for its corrugated surface that hints the character of the roof material of the past. The clear and red transparent corrugated sheets add a layer of complexity onto a simple architectural form. Eight small gables, reminiscent in scale of those in the past, are made possible to accommodate the present-day needs for wider interior spaces with the use of a specially designed M-shape roof structure. The new roof structure reconciles between the sentimental scale of the past and the operational scale of the present.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The best feature of the site is the large 15-meters-high ficus in the front. The building facade forms a concave curve receding away from the tree minimizing disturbance to its branches and roots, and emphasizes the tree itself as the main focal point.  The building middle volume carved out as an open-air public space is oriented towards the tree. Simultaneously, the tree helps screening out the visually incongruous context across the street while adding a level of privacy and intimacy to the space within. 

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Living and working in the high density CBD, Saladaeng people yearn for an open-air area that can provide a comfortable micro climate. Almost 30% of the building footprint is provided as a “Common Ground,” a large open-air public space that welcomes passers-by from the street level to cascade upward. This architectural ground fuses large steps with platforms, seating and planting.  It is equipped with large industrial fans generating “laminar flow” (continuing low-velocity through ventilation) through the entire space. This welcoming, generous, well shaded, relaxing, breezy open-air space effectively functions as a communal living and dining area, suitable for Bangkok tropical climate.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio
Elevations 01 and 02
Elevations 01 and 02
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

This “Common Ground” is a modifiable ground-scape. A special pallet unit system is designed as an architectural device that can interplay with the cascading steps to transform the space into different configurations for various kinds of activities. The system can be used to create a series of small flat areas for weekend market booths, series of steps for children’s fun experience, a small platform for intimate music performance, or a large stage for a big music band and adapts the entire space into an informal open-air concert venue.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The system can be used to organize the space in any other infinite number of configurations for future events. The Commons Saladaeng is innovative urban lifestyle architecture, well rooted in its local context and climate with a sense of place. The project is embedded within the neighborhood, always adapting itself to answer to the life of the community. 

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:126 Sala Daeng 1 Alley, Khwaeng Silom, Khet Bang Rak, Krung Thep Maha Nakhon 10500, Thailand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Commons Saladaeng / Department of ARCHITECTURE" 30 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944699/the-commons-saladaeng-department-of-architecture> ISSN 0719-8884
© Spaceshift Studio

曼谷‘红亭’社区中心 / Department of ARCHITECTURE

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.