We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Ojito de Agua House Extension / Lacaja Arquitectos

Ojito de Agua House Extension / Lacaja Arquitectos

© Mateo Pérez© Mateo Pérez© Mateo Pérez© Mateo Pérez+ 19

Subachoque, Colombia
  • Architects: Lacaja Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  72
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs
    Photographs:  Mateo Pérez
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Resysta, Grupo cinco estrellas, Vialbo
  • Lead Architect: Gloria Serna Meza
  • Design Team:Fernando Sánchez Pacheco
  • Clients:Diego Grauman, Margarita Cabal
  • Engineering:Alejandro Fernández
  • Management:Yuri Medina
  • Vegetable Prints:Claudia Gómez Mejía
  • City:Subachoque
  • Country:Colombia
More SpecsLess Specs
© Mateo Pérez
© Mateo Pérez

Text description provided by the architects. The original house is located in a privileged place in front of one of the greenest and most exuberant hills of Subachoque (Cundinamarca). Its main facade faces east. The expansion seeks to bring the afternoon’s sunlight and create an “L” shape that embraces a large terrace, exalting the view and breaking the linearity of the current implementation.

© Mateo Pérez
© Mateo Pérez
Plan
Plan
© Mateo Pérez
© Mateo Pérez

A simple and glazed prism is defined, which traps the mountain in all its facades. The kitchen is the hinge space that articulates the original house and the new space. Above it, an inclined window is placed as the only volume that stands out framing the line of the back mountain and covering the inner space with the sun and the heat of the afternoon. Inside, the spatial warmth (in a very cold climate) in addition to the natural light, is sought through a wooden ceiling that descends on one of its side walls to meet the fireplace, so that the interior atmosphere strongly contrasts with the feeling that gives the permanent visual contact with the mountain chain.

© Mateo Pérez
© Mateo Pérez
Section AA
Section AA
© Mateo Pérez
© Mateo Pérez

The sunset and the night have a special presence because the artificial light (directed towards the trees) illuminates the kitchen from the lateral windows facing the garden and the access stairs, drawing the light filters produced by the foliage on the surface of the concrete stairs dotted with vegetable prints. Overall, the space revolves around a bowl of light and fire that ends up on the terrace and expands the view towards the horizon.

© Mateo Pérez
© Mateo Pérez

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Ojito de Agua House Extension / Lacaja Arquitectos" [Ampliación Casa Ojito de Agua / Lacaja Arquitectos] 27 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944346/ojito-de-agua-house-extension-lacaja-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.