Apartment AMRA7 / Piratininga Arquitetos Associados + Bruno Rossi Arquitetos

Apartment AMRA7 / Piratininga Arquitetos Associados + Bruno Rossi Arquitetos

© Nelson Kon© Nelson Kon© Nelson Kon© Nelson Kon+ 32

  • Area Area of this architecture project Area:  3444 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Nelson Kon
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Araucária, Dalle Piagge, Deca, Lumini, Max fer, Mont Blanc, REKA, Securit
  • Lead Architect:Marcos Aldrighi
  • Decoration Project:Manaa Arquitetura
  • Projeto Luminotécnica :LUX Projetos
  • Acustic Consultant :Harmonia Acústica
  • Air Conditioning:Master Plan
  • Structure Consulting :Aluízio D'Ávila - Eng. Luis Miguel Casella Barrese
  • Electrical Installation :PKM Engenharia
  • Hydraulic Installations :Usina
  • Construction:DM Engenharia
  • City:São Paulo
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Nelson Kon
© Nelson Kon

Text description provided by the architects. A large mashrabiya – featuring windows with wooden trusses, an Iberian heritage typical of Brazilian architecture, draws your attention on Alameda Ministro Rocha Azevedo, near Avenida Paulista in São Paulo. It is a residential building designed in 1964 by the architects Alberto Botti and Marc Rubin, both partners at Botti & Rubin Associated Architects.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The twenty-six-meter-long façade with exposed concrete beams and columns emphasizes the building technique and plasticity of the concrete. Internally, large glass panels frame the urban landscape, allowing for the enjoyment of natural lighting and ventilation, while light can be controlled by closing the wooden trusses.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Plan
Plan
© Nelson Kon
© Nelson Kon

The structural design exposed on the facade continues its narrative inside the apartment. The demolition of the ceiling revealed the beauty of the modular concrete beam grid system. The grid forms a twelve-meter-long span and opens into a sequence of 15 porches. Our interpretation of the original 320m² surface identified two wings: the bedrooms and social areas look out to the street, while the wet areas such as bathrooms, utilities, and the kitchen are in the back. 

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Most of the demolition work took place in those wet areas, changing and opening the rooms to ensure natural light and cross ventilation. The result allowed for greater interaction between the kitchen and the social area, as these environments are now separated only by retractable wood panels, creating two facades full of light and ventilation.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Axo - Bookcase
Axo - Bookcase
© Nelson Kon
© Nelson Kon

The key design element is the twenty-six-meter-long raised shelf system. It connects the whole apartment along its extension and spatially defines an “equator line”.  The shelf system is a structural composition made of modular steel panels, sometimes filled with wood cabinets, depending on the use.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The long set of modules interacts differently with each space it touches: in the corridor, the dining and living room, it stores houseware, displays art, and supports plants; in the family room it holds books and electronics; and in the bedrooms it serves as a wardrobe. The shelving system moves along rails to reconfigure and dynamize the original spaces in different situations. 

© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon
© Nelson Kon

The two wings are divided along the corridor formed by the shelving system, with the flooring on one side covered with colorful hydraulic tiles in geometric shapes and wood walls and the original wood floor on the other. The beauty of the handmade work shown in the tiles is also found on the kitchen wall with the remarkable Panacea Phantastica panel by the artist Adriana Varejão.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The clients demanded a daring solution to connect all the rooms along the street facade, that would result in a non-interrupted sequence of windows and an exceptional circuit for the family. The private elevator hall and internal hall were visually and spatially integrated, bringing natural light to the building core. Our comprehensive approach enhanced the high quality of the original project. Our remodeling design valued the modern architecture and structural beauty of the building, based on its rigorous attention to detail, providing new openings for natural light and views, and better circulation. Throughout the design process, each element was designed with a lot of thought, specifically for this apartment.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:São Paulo, State of São Paulo, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment AMRA7 / Piratininga Arquitetos Associados + Bruno Rossi Arquitetos" [Apartamento AMRA7 / Piratininga Arquitetos Associados + Bruno Rossi Arquitetos] 29 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944321/apartment-amra7-piratininga-arquitetos-associados-plus-bruno-rossi-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.