We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Curaumilla House / Andrés Riveros + Crescente Böhme Alemparte

Curaumilla House / Andrés Riveros + Crescente Böhme Alemparte

© Alesón del Villar© Alesón del Villar© Alesón del Villar© Alesón del Villar+ 30

Valparaíso, Chile
  • Area Area of this architecture project Area:  135
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Alesón del Villar
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, GHP Chile, Maderas Tarapacá
  • Lead Architects: Andrés Riveros, Crescente Böhme
More SpecsLess Specs
© Alesón del Villar
© Alesón del Villar

Text description provided by the architects. The place of the commission is a plot located in Curaumilla, Valparaíso, a space that falls into the sea with a steep slope and that has two predominant spatial situations: on the front, a wide view of the horizon and the sea that is perceived from the top of a creek, and from the inside, views filtered by a forest of pines and glades. The project is a second house with a program divided into two areas, one private, with two bedrooms en suite and the other with the social space, an open kitchen, a guest bathroom, a dining room, a living room and terraces.

© Alesón del Villar
© Alesón del Villar
Floor Plan
Floor Plan
© Alesón del Villar
© Alesón del Villar

The project is located right on the edge where the forest ends and the gorge begins to fall, being almost the only place from where the entrance to the sea can be seen. In this way, the site celebrates that “border” between both situations and adapts to the topography, resulting, on the one hand, in the containment of the forest and the ground, and on the other, creating a balcony-like space towards the sea as an elevated viewpoint. The proposal is a broken volume in two bodies oriented in different directions and connected by means of a glazed corridor. The first of the volumes is where social life takes place, it begins to sink and gradually takes off until it rises from the ground. At the interred end, the roof is at ground level, functioning as the access to the house and ending in a habitable deck from which the profile of the distant hills and the horizon of the sea can be contemplated.

© Alesón del Villar
© Alesón del Villar

The bedrooms are divided on two floors in the other volume, facing the sea. Both bodies are connected with a transparent arm that runs along the elevation, the thin “forest-sea border” allowing the experience of both situations, while respecting the natural flow of the topography, constituting a translucent “narrowness” that filters the place, sea and interior, extending the visual limits beyond what is built.

© Alesón del Villar
© Alesón del Villar
Section BB
Section BB
© Alesón del Villar
© Alesón del Villar

En el otro volumen, de dos pisos, se ubican los dormitorios que también miran al mar. Ambos cuerpos se conectan con un brazo transparente que recorre la cota, la delgada “frontera bosque-mar” permitiendo, por una parte, la vivencia de ambas situaciones y por otra, el fluir natural de la topografía, constituyéndose como una “angostura” traslúcida que filtra el lugar, mar e interior, extendiéndose los límites visuales más allá de lo construido.

© Alesón del Villar
© Alesón del Villar
Section AA
Section AA
© Alesón del Villar
© Alesón del Villar

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Curaumilla House / Andrés Riveros + Crescente Böhme Alemparte " [Casa Curaumilla / Andrés Riveros + Crescente Böhme Alemparte ] 27 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944204/curaumilla-house-andres-riveros-plus-crescente-bohme-alemparte> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.