We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Torremuelle, a Room With a Sea View / Estudio Primitivo González

Torremuelle, a Room With a Sea View / Estudio Primitivo González

© Luis Díaz Díaz© Luis Díaz Díaz© Luis Díaz Díaz© Luis Díaz Díaz+ 17

  • Collaborators:Jessica Nieves, Miguel Bermejo
  • City:Benalmádena
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

Text description provided by the architects. Hiroshi Sugimoto captures the ocean almost obsessively. In his pictures, a horizontal line separates two dense volumes; sea and sky. This flat is a Sugimoto picture carved into architecture, a room which is a frame for looking to the sea. The contrast when one enters the flat is disconcerting. There is a radical difference between it and the rest of the building, an example of a typical Costa del Sol block from the 70’s. From within the gaudy balusters and peeling paint, the subtraction of the room forces one to turn their attention to the distant horizon. 

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

Ortega y Gasset said works of art were “imaginary islands surrounded by reality on all sides. (...) The real wall must end suddenly, radically, so we are plunged immediately into the unreal work of art. There is, however, need for some buffer. This is the frame.” In our case, architecture is the frame for contemplation of the work of art, which is the sea.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

On top of this, there is a break in the frame to separate an external terrace, and the internal space. The linoleum floor is warm and mitigates noise. Along with the acoustic ceiling panels and high efficiency window frames, the space is a quiet bubble within the building. The grey colour throughout the inside contrasts with the vibrant exterior.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz
Floor Plan
Floor Plan
© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

The existing internal partitions were demolished and replaced with a single curtain rail, which snakes through the ceiling. By sliding the curtains around, one can completely change the spatial perception of the flat, making it feel much larger than its 50 square metres. A large living room, an intimate bedroom, a secondary guest bedroom, a dining area... Different atmospheres and spaces, generated by the interplay of translucent textile with itself. The ever-changing Mediterranean light is filtered as it enters the flat and interacts with the curtains. By rupturing with its context, separating oneself acoustically, and turning the gaze to the views, the feeling is of being transported somewhere else.

© Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Benalmádena, Málaga, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Torremuelle, a Room With a Sea View / Estudio Primitivo González" [Apartamento Torremuelle. Una habitación mirando al mar / Estudio Primitivo González] 04 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944049/torremuelle-a-room-with-a-sea-view-estudio-primitivo-gonzalez> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.