Kyushu University Biolab / ICADA

Kyushu University Biolab / ICADA

© yashiro photo office© yashiro photo office© yashiro photo office© yashiro photo office+ 28

Higashi Ward, Japan
  • Architects: ICADA
  • Area Area of this architecture project Area:  104
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  yashiro photo office
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Vectorworks, Aica, Hitachi, Kenkosha, ModuleX, Negurosu Denko
  • Design Team:Masaaki Iwamoto Laboratory, Kyushu University, ICADA
  • Lead Architects:Masaaki Iwamoto, Maiko Kondo, Minami Omura
  • Lighting Design:ModuleX, Masaaki Sato, Yuri Goto
  • Contractor:ExWorks
  • Client:Kyushu University Biolab
  • City:Higashi Ward
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© yashiro photo office
© yashiro photo office

Text description provided by the architects. Located in the Faculty of Design, Kyushu University, the Biolab explores the possibilities of biotechnology from a design perspective. Despite its casual ambiance, the Biolab is a full-fledged laboratory equipped with a genetic analyzer and an image analyzer and meets the safety standards (P1) to handle genetically modified organisms. The space is jointly run by researchers from different fields such as biologists, geneticists, and media artists. Adjacent to the Biolab is the Foodlab, a research space for future food design.

© yashiro photo office
© yashiro photo office
Perspective
Perspective
© yashiro photo office
© yashiro photo office

Biolab used to be the kitchen section of the student canteen. The presence of the ducts crawling across the ceiling was overwhelming. Once the space lost its original function as a kitchen, the complex shapes of the ducts and range hoods looked like sculptures. We do not have the budget to remove all of them. Then, I thought maybe it would be interesting to reuse the ducts and range hoods to keep the memory of the space that had filled the students' stomach for the past 50 years.

© yashiro photo office
© yashiro photo office

Hence, we focused on the ducts as the leading actor, and designed the lab based on the concept of "renovation of ducts". First, we reduced the number of range hoods to create more space. After the removal of some range hoods, the ducts were re-connected and reused as custom-made "duct" furniture. Shelves were suspended from the existing ducts, and the main test bench and experiment sink were placed below them. Lighting was installed inside the range hoods, and the range hoods became the spatial devices that illuminated experimental equipment at the Biolab. For ambient light, we used a magnet-type spotlight that sticks to the iron ducts and allows the user to change its position freely.

© yashiro photo office
© yashiro photo office
Section
Section
© yashiro photo office
© yashiro photo office

Most of the furniture has been modified from existing kitchen tables with additional wooden storage. For the windows, we used surplus acrylic scraps from the university's workshop to ensure the air-tightness of the lab space. These ideas and many other low-cost ideas have reduced the construction costs by about 30% as compared to general laboratory renovations.

© yashiro photo office
© yashiro photo office

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:6 Chome-10 Hakozaki, Higashi Ward, Fukuoka, 812-0053, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kyushu University Biolab / ICADA" 17 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943831/kyushu-university-biolab-icada> ISSN 0719-8884
© yashiro photo office

日本九州大学生物实验室 / ICADA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.