We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Wusihe Central Kindergarten / Atelier Y

Wusihe Central Kindergarten / Atelier Y

the kindergarten and elementary school. Image Courtesy of Atelier Ymain entrance. Image Courtesy of Atelier Y2F corridor and activity space. Image © South Arch3F atrium. Image © South Arch+ 22

  • Design Team:Yiqiang Xiao, Yizhi Xiao, Yanting Zou, Shi Yin, Qiaosheng Zhan, Yuanjing Yang, Zexu Zheng, Jin Huang, Zongpeng Zhang, Tian Qiu, Lili Huang, Feiya Huang, Zheng Li, Fangjie Guo, Shan Hai
  • Client:Wusihe Central Primary School, Hanyuan County
  • City:Ya'an
  • Country:China
More SpecsLess Specs
main entrance. Image Courtesy of Atelier Y
main entrance. Image Courtesy of Atelier Y

Text description provided by the architects. Wusihe Central Kindergarten is part of the One Foundation reconstruction program after the earthquake. Located in Wusihe township, Hanyuan county, Ya’an city of Sichuan province, it is the first public kindergarten in the township. Spread out on slopes of Dadu river tributary valley, the town is cluttered with buildings of mixed styles, without quality urban space. The design aims to insert the kindergarten as a brand-new feature to the town, to initiate enlightenment of its spatial character and to form a new spiritual and emotional center of the town; the child-friendly environment created will become a sanctuary of joy that children long for every day.

the kindergarten and elementary school. Image Courtesy of Atelier Y
the kindergarten and elementary school. Image Courtesy of Atelier Y

Mountains and platforms
The site is hidden behind shops and houses, accessible from the main road with a narrow strip of uphill trail. Our spatial strategy was to reinforce the mountainous feature. Two large platforms were organized in east and west based on the pre-existing site. The architecture massing is located in between, with layout surrounding the shared atrium, and ground floor and second floor connected with the two platforms respectively. Various levels of terraces and rooftop platforms convey the terrain topology in its architectural appearance.

axonometric
axonometric
roof activity platform. Image © South Arch
roof activity platform. Image © South Arch

Aggregation and ascent
Due to site limitations, an L-shape aggregative layout was adopted. The architectural massing was deliberately elevated to become the high ground and visual focus of the site.

GF activity space. Image Courtesy of Atelier Y
GF activity space. Image Courtesy of Atelier Y
stairs to the outdoor space. Image © South Arch
stairs to the outdoor space. Image © South Arch

Aggregation is further enhanced with the atrium, which becomes the spatial core of the entire building. Three stories of full-height atrium rise up to meet the skylight from above; intersecting and continuous clerestories bring in rhythmic sunlight. Sunshine is projected on walls painted with different colors in the morning and afternoon, highlighting the attribute of time in interior space. The spatial strategy of aggregation and ascent is also reflected in the exterior form with a strong sense of verticality. White façade contrasts with the greyish tone of the neighborhood, and bright colors on side walls are bursting with energy.

GF atrium and theater. Image © South Arch
GF atrium and theater. Image © South Arch

Center and orbit
As the center of the entire architectural behavior, the atrium establishes the lateral and vertical connections of indoor and outdoor activities. With children’s characteristics in mind, experiential pathways of interactive orbits are designed on all floors, linking the atrium to the outdoor space. Only a handful of functional rooms are set on the ground floor. An annular track runs from the outdoor to the indoor. The audio room is located in the center of the atrium, forming a theatrical space together with multistep benches, to serve as the activity center shared by the kindergarten and the community.

2F corridor. Image © South Arch
2F corridor. Image © South Arch
2F corridor and activity space. Image © South Arch
2F corridor and activity space. Image © South Arch

Crisscrossing corridors on floors around the atrium turn into spatial games of sight and action. Orographic wind is introduced into the atrium through the architectural openings on all floors, combined with clerestories, forming comfortable microclimate with excellent ventilation and lighting.

3F atrium. Image © South Arch
3F atrium. Image © South Arch

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hanyuan, Ya'an, Sichuan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wusihe Central Kindergarten / Atelier Y" 16 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943627/wusihe-central-kindergarten-atelier-y> ISSN 0719-8884
© South Arch

乌斯河镇中心幼儿园 / 东意建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.