We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Adelfas Residential Building / Ruiz Larrea y Asociados

Adelfas Residential Building / Ruiz Larrea y Asociados

© Lucía Gorostegui© Lucía Gorostegui© Lucía Gorostegui© Lucía Gorostegui+ 42

More SpecsLess Specs
© Lucía Gorostegui
© Lucía Gorostegui

Text description provided by the architects. Adelfas 98 was born, from first sketches, with the premise of complying with the highest sustainability criteria through the application of strategies that configure the passive architecture of this building.

© Lucía Gorostegui
© Lucía Gorostegui

The freedom emanated from the regulations to realize the establishment, bring us to analyze the plot under energy optimization criteria to define the optimal volumetry, guaranteeing the maximum number of dwellings with the right natural lighting.

Type plan
Type plan
© Lucía Gorostegui
© Lucía Gorostegui

The block is divided in two volumes, generating alignments to the largest plot´s sides, creating an inside crack of light and ensuring that all homes will be sequenced level with north-south orientation. Those sustainability strategies are based on the one hand; on the “shape factor” study of the volume just for ensure that it is the best which take advantage of the climatic conditions of the place and its relation with the environment. A continuous isolation that include the entire skin to avoid the thermal bridge and the “solar gains”, increasing with that rip in the two-pieced volume, the façade surface which receives solar radiation directly. On the other hand, we realize a distinction between facades. There is a differentiation between the exterior volume skin, resolved by 10cm rockwool insulation ventilated façade, where vertical holes dominates, and the interior skin, realized with 14cm rock wool SATE system. In that solution takes precedence the horizontal-shaped holes thinking about the relation between those spaces with the green areas that enclose the building.

Cross sections
Cross sections
© Lucía Gorostegui
© Lucía Gorostegui

At the same time, we have decided to design a volumetry aligned to M-30 Street, improving the building presence in its surroundings, collaborating in addition to maintain the street alignment.

© Lucía Gorostegui
© Lucía Gorostegui
Sketch
Sketch
© Lucía Gorostegui
© Lucía Gorostegui

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Calle de Játiva, 28007 Madrid, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Adelfas Residential Building / Ruiz Larrea y Asociados" [Edificio Adelfas 98 / Ruiz Larrea y Asociados] 17 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943511/adelfas-residential-building-ruiz-larrea-y-asociados> ISSN 0719-8884
© Lucía Gorostegui

西班牙超长立面节能公寓Adelfas / Ruiz Larrea y Asociados

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.