We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Conversion of Former Slaughterhouses / SAPIENS ARCHITECTES

Conversion of Former Slaughterhouses / SAPIENS ARCHITECTES

© Atmospheriques narratives.© Atmospheriques narratives.© Atmospheriques narratives.© Atmospheriques narratives.+ 27

  • Area Area of this architecture project Area:  1350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Atmospheriques narratives.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Trimble
  • Lead Architects: Baptiste Manet et Yann Legouis
More SpecsLess Specs
© Atmospheriques narratives.
© Atmospheriques narratives.

Text description provided by the architects. On the banks of the Gironde estuary, in Pauillac, the Sapiens Architectes agency is transforming the former slaughterhouses into the headquarters of a wine merchant. Situated between the town and the estuary, this heritage, consisting of four buildings enclosed by a stone wall, has always functioned as a physically and visually closed ensemble. In order to preserve and enhance it while adapting it to its new function, the architects worked on two principles: to open the enclosure to create new porosities and to link the volumes that were previously independent, to create workspaces.

© Atmospheriques narratives.
© Atmospheriques narratives.

Open. On the street side, the two existing sections of wall between the side annex buildings and the porch are demolished and replaced by steel fences reinterpreting the aesthetics of the historic porch gate and revealing the interior of the site and the natural landscape in the distance. The system is repeated for the treatment of the estuary sidewall where a large opening is created, resulting in two new visual breakthroughs from the river street to the estuary on either side of the entrance porch and the central body. The link between the city and the natural landscape is reinforced.

© Atmospheriques narratives.
© Atmospheriques narratives.
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Atmospheriques narratives.
© Atmospheriques narratives.

Link. Then, the intervention is concentrated within the complex itself on the interior rearrangement of the four buildings to create workspaces and on the requalification of the landscaping. 

© Atmospheriques narratives.
© Atmospheriques narratives.

After having optically opened the site and created a porosity between the city and the estuary, we wondered how to make these four fragmented buildings work together, how to connect them physically without distorting the identity of the site.

© Atmospheriques narratives.
© Atmospheriques narratives.

In addition to these two large coverings, a work of demarcation of the ground and a peripheral path around the courtyard is generated. One enters the centre through the porch facing the central body into a space that gives the illusion of being enclosed, then one moves to the sides to discover the view between town and estuary and to access the different spaces.

© Atmospheriques narratives.
© Atmospheriques narratives.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:33250 Pauillac, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Conversion of Former Slaughterhouses / SAPIENS ARCHITECTES" 27 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943473/conversion-of-former-slaughterhouses-sapiens-architectes> ISSN 0719-8884
© Atmospheriques narratives.

法国屠宰场改造 / SAPIENS ARCHITECTES

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.