We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Parque Arboleda Residential Complex / Izquierdo Lehmann

Parque Arboleda Residential Complex / Izquierdo Lehmann
Vitacura, Chile
  • Design Team:Nicolás Elizalde C.
  • Clients:Inmobiliaria PAZ
  • Structural Engineering:Santolaya Ingenieros
  • Landscape:Juan Grimm
  • Decoration:Enrique Concha & Co.
  • Contractor:Echeverría Izquierdo Edificaciones
  • Lighting:Limarí Lighting Design
  • City:Vitacura
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Cristóbal Marambio
© Cristóbal Marambio

Text description provided by the architects. The project consists of a set of residential buildings and houses, placed on a 4-ha roperty. The built surface above ground level is concentrated along the eastern and western borders of the property making the access to the buildings direct from its perimeter streets. Thus the center of the land is free of constructions and without any streets to cross it. This allows us to build a flat park on the center. This park designed by the landscaper Juan Grimm includes deciduous and perennial species such as Chilean Acorns, Oriental Plane and Myrtle Crepe, on a meadow. The project consists of: - A group of 28 houses located in the upper part of the land, made up of 7 square blocks, each consisting of 4 patio houses with an "L" shape on the ground floor, with two floors each and a green roof. The roof of these houses is joined with the topography and becomes part of the park, serving as the access for visitors. The owners' parking lots and entrances are left on the lower level of the houses, from where you can also visit the recreation areas.

© Antonia Izquierdo
© Antonia Izquierdo
Park fifth floor plan
Park fifth floor plan
© Antonia Izquierdo
© Antonia Izquierdo

This area is located between the houses and the apartment buildings, under two covered green terraces that consist part of the whole project. Above these terraces is an isolated building of 6 floors and 12 apartments. - A set of 206 apartments, arranged in 2 buildings of approximately 150 m. long each, built without joints, with 7 built floors raised 2 floors above ground level. These buildings are shaped as a continual interior 13 meter strip., free from columns or structural walls, supported along its entire perimeter in rigid frames every 380 cm. This structure discharges into "Y" shaped columns in section and elevation, located on the two built-free primer floors of the park level and allow to reach the 2 underground floors that are modulated with columns every 760cm. that is equivalent to 3 parkings lots. The strip is broken in a zig zag form and in its breaks creates the vertical circulations of the building and that contains the only walls touching the ground. These folds that are created on the plan from the zig zag allow the building to be rigid against horizontal efforts, create unique spaces within the park, and prevent total vision of the building in a single glance. The apartments are arranged on this free floor according to the dimensional and enclosure requirements demanded by the client. - A 4-story plinth building serving as a home for theThis construction reaches the ground to a flat plaza with independent access, located at the bottom of the land. Under this plaza there is a floor of underground parking lots, thus configuring an area of access and use independent from the rest of the project. The project is developed as a sequence of large flat terraces planted and walkable, housing a park following the levels of the natural terrain. The buildings are located both below and above it the natural levels but never on this same floor. with a roof at level of the park of the residential buildings.

© Antonia Izquierdo
© Antonia Izquierdo
Plan
Plan
© Antonia Izquierdo
© Antonia Izquierdo

This construction reaches the ground to a flat plaza with independent access, located at the bottom of the land. Under this plaza there is a floor of underground parking lots, thus configuring an area of access and use independent from the rest of the project. The project is developed as a sequence of large flat terraces planted and walkable, housing a park following the levels of the natural terrain. The buildings are located both below and above it the natural levels but never on this same floor.

© Cristóbal Marambio
© Cristóbal Marambio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vía Aurora 9255, Vitacura, Región Metropolitana, Chile

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Parque Arboleda Residential Complex / Izquierdo Lehmann" [Parque Arboleda, Lo Curro / Izquierdo Lehmann] 25 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943307/parque-arboleda-residential-complex-izquierdo-lehmann> ISSN 0719-8884
© Antonia Izquierdo

Arboleda 公园住宅综合体 / Izquierdo Lehmann

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.