We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Villa Tonden / HofmanDujardin

Villa Tonden / HofmanDujardin

© Matthijs van Roon© Matthijs van Roon© Matthijs van Roon© Matthijs van Roon+ 20

More SpecsLess Specs
© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Text description provided by the architects. Designed to escape from the rush of the city, villa Tonden forms the perfect holiday retreat. HofmanDujardin carefully shaped its characteristic appearance to perfectly fit into the open spot in the pine woods. This wood-clad home is equipped with all amenities required to enjoy a laid- back time with family and friends. All rooms offer a stunning view of the surrounding nature.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Villa Tonden is composed of three archetypical house-shaped volumes. They soften their presence in the surrounding landscape and create distinct places around the house. The façades embrace different terraces that overlook the encircling fields and the woods. While the individual volumes result in unique interior spaces with specific qualities, the use of sliding doors strengthens seamless internal connections between them.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon
Ground floor plan
Ground floor plan
© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Unique spaces. The entrance hall with a reading window is openly connected to the main living space. With openings oriented in three directions, the living room follows the sun. Two large glass sliding doors open up to an east and a west terrace and blur the lines between the inside and outside. With the timber roof structure left visible, its height is emphasized. The living room forms the heart of the holiday retreat, inviting for all-night family diners or warm and cosy evenings around the fireplace.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

The master bedroom has a private bathroom and a big window that offers an uninhibited view of the surrounding woods. The children’s bedroom features four build-in bunk bed nooks which provide a grounded place to feel safe in the natural surroundings. Located in front of a big window, they overlook the woods and allow the kids to look at the birds and deer from their beds. Besides the master bedroom and a children’s bedroom on the ground floor, Villa Tonden has two additional guest bedrooms in the attic. They both have a skylight to watch the stars and treetops. In this way, each space has a unique relationship with the surrounding nature.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa Tonden / HofmanDujardin" 08 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943242/villa-tonden-hofmandujardin> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.