Ortho Residence / APOLLO Architects & Associates

Ortho Residence / APOLLO Architects & Associates

Ortho Residence / APOLLO Architects & Associates - Interior Photography, Living Room, Sofa, Table, Windows, BeamOrtho Residence / APOLLO Architects & Associates - Interior Photography, Glass, Facade, WindowsOrtho Residence / APOLLO Architects & Associates - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, Lighting, BeamOrtho Residence / APOLLO Architects & Associates - Exterior Photography, FacadeOrtho Residence / APOLLO Architects & Associates - More Images+ 41

  • Architect In Charge : APOLLO Architects & Associates, Satoshi Kurosaki
  • Design Team : APOLLO Architects & Associates, APOLLO Architects & Associates
  • Country : Japan
More SpecsLess Specs
Ortho Residence / APOLLO Architects & Associates - Exterior Photography, Facade
© Masao Nishikawa

Text description provided by the architects. This ranch-style home is located in a quiet suburban neighborhood in the Kanto region. The clients purchased the tiered, irregularly shaped lot as a place to spend meaningful time as a family. They wanted courtyards to play a big part in their home life, and to fulfill that request, the design makes use of the distinctive property shape and topography.

Ortho Residence / APOLLO Architects & Associates - Interior Photography, Living Room, Sofa, Table, Windows, Beam
© Masao Nishikawa
Ortho Residence / APOLLO Architects & Associates - Exterior Photography, Facade
© Masao Nishikawa

The exterior is defined by two massive, offset concrete volumes with a board-formed finish. Residents enter via a built-in four-car garage that is set back from the road, a design that takes advantage of the fact that the property has a higher average elevation than the road. The main level of the home is accessed by stairs or elevator from the underground parking area, enhancing security.

Ortho Residence / APOLLO Architects & Associates - Interior Photography
© Masao Nishikawa

On the main level, a small courtyard and a large garden terrace on the south side serve as intermediary zones where the residents can enjoy the distinctive outdoor environment of a ranch-style home while maintaining privacy. The closed kitchen—a request of the client’s wife—includes a bar counter so the family can eat as well as cook there. The kitchen is connected to the coffered-ceiling family room via the courtyard, lending both rhythm and depth to the space.

Ortho Residence / APOLLO Architects & Associates - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Beam
© Masao Nishikawa

A low step leads to a hallway dappled with light and shadow from a skylight, and beyond that to the laundry room, master bedroom, and other private spaces. All these rooms face the garden terrace on the south side, allowing the residents to spend as much time as they want outside without worrying about being seen by neighbors.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Ortho Residence / APOLLO Architects & Associates" 08 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943115/ortho-residence-apollo-architects-and-associates> ISSN 0719-8884

© Masao Nishikawa

日本正交住宅 / APOLLO Architects & Associates

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.