Black Perch House / Vastu Shilpa Consultants

Black Perch House / Vastu Shilpa Consultants

© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)+ 22

  • Architect In Charge:Sönke Hoof
  • Design Team:Sönke Hoof, Caitanya Patel, Michele Pallaoro
  • Client:Monisha & Sanjay Desai
  • Engineering:JSCE
  • Landscape:Vastushilpa Consultants
More SpecsLess Specs
© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)
© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)

Text description provided by the architects. Black Perch is the extension and refurbishment of an existing, 40 year old bungalow, located in a tight urban fabric, using most of the permissible ground cover before the extension was added.  As no other space was available, the extension is placed on top of the existing, split level building. It adds a large living room with a kitchenette and a study cum guest room to the top of the house.  All spaces overlook a large open to sky courtyard, which steps down the existing sloping roof.

© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)
© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)
Rooftop Floor Plan
Rooftop Floor Plan
© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)
© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)

Alien-like this clean, black cube is perching on top of the old structure, as if landed from the sky, pushing on all sides up to the margin line, cantilevering far over the entrance side of the old house. All four outer sides of the cube are covered with movable wooden louvers, which allow the user to regulate the ingress of sunlight, and views from and to the surrounding.

© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)
© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)

The louvers were blackened following Shou Sugi Ban, an old Japanese technique for preserving wood, by charring it with fire. Once charred, the wood resists further burning, water, sun, or pests. The black louvers are also an homage to the old wooden havelis of the old city of Ahmedabad.

© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)
© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)
Axonometric View
Axonometric View
© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)
© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)

Contrasting with the black facade, white oak is used for flooring, ceiling and furniture of the interior. Besides adding the new floor on top, most areas of the old house, from the entrance porch, over the living room to the bed rooms, were reworked to match them to the changed requirements of the owners.

© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)
© Vinay Panjwani, Karan Gajjar (space tracing company)

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Black Perch House / Vastu Shilpa Consultants" 10 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942919/black-perch-house-vastu-shilpa-consultants> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.