We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

en House / Shohei Ota / ノarchitects

en House / Shohei Ota / ノarchitects

© Yashiro Photo Office© Yashiro Photo Office© Yashiro Photo Office© Yashiro Photo Office+ 23

Fukuoka, Japan
More SpecsLess Specs
© Yashiro Photo Office
© Yashiro Photo Office

Text description provided by the architects. It is a housing for a co-working couple and two sons who dreamed of a relaxing and open life and purchased land in the suburbs a little away from the city. The only request from the owner was that they wanted to live with his family in a spacious house. This house, named "en", is a midway point between two opposing elements such as "outside and inside", "public and private", and is used as a place where the elements are gently and continuously connected like a “Engawa”. I aimed for such a comfortable home.

© Yashiro Photo Office
© Yashiro Photo Office
Plan
Plan
Section
Section
© Yashiro Photo Office
© Yashiro Photo Office

The site is elongated from east to west, with a town road on the east side, and a slope-shaped forest on the west side of the site. In order to meet the limited cost requirements, we made the basic shape as simple as possible, secure a parking space, and place a building that summarizes each request on the site. Then, outside space is created on the road side (east) and the forest side (west) across the building. The most important LDK is placed in the center of the building, and an intermediate area with various functions is placed in the area that contacts the east and west exterior.

© Yashiro Photo Office
© Yashiro Photo Office

Furthermore, a space under the eaves will be set up outside. The eaves and roof shape create a semi-outdoor hangout outside, and at the same time create a variety of light and shadow changes inside. Each exterior space has the characteristics of a private exterior with a high degree of privacy and a public exterior with a high degree of publicity. Environmental elements such as light and wind that are enjoyed from these exterior spaces are internal through this intermediate area. Supplied to space.

© Yashiro Photo Office
© Yashiro Photo Office

In addition, the building has a structure that descends in a staircase toward the outside of the site, allowing each space to have a character and at the same time gently connecting the place and the inside and outside. Morning sun enters the dining table from the east side in the morning, and a stable light shines in during the day. When preparing for dinner, the sunset colors the living room through the middle area from the back of the forest while appropriately blocking the western sun.

© Yashiro Photo Office
© Yashiro Photo Office

Depending on the season and time, sometimes as part of the LDK. Occasionally, as a place for hanging up laundry, a rich life that allows a variety of activities will develop as a place like this veranda. It is hoped that children will be able to memorize as a family landscape a life that travels freely between the outside and the inside in the light, shadow, and wind that change with time and season.

© Yashiro Photo Office
© Yashiro Photo Office

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "en House / Shohei Ota / ノarchitects" 02 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942803/en-house-shohei-ota-falsearchitects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.