We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Chengde Museum / Zhoukai, HHDesign

Chengde Museum / Zhoukai, HHDesign

building and nature. Image © Gang Wei© Gang Weibridge. Image © Gang Weiconcrete wall on the edge of sunken garden. Image © Gang Wei+ 47

Chengde, China
  • Architects: Zhoukai, HHDesign
  • Area Area of this architecture project Area:  25163
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Gang Wei
  • Architect In Charge:Kai Zhou
  • Design Team:Jianping Wang, Min Tang, Yuhui Huang, Hongbo Gao
  • Engineering:Wenjun Mao
  • Landscape:Wenliang Huang
  • Interior Design:Wei Shen
  • Text:Junjie Lv
  • City:Chengde
  • Country:China
More SpecsLess Specs
building and nature. Image © Gang Wei
building and nature. Image © Gang Wei

Text description provided by the architects. Chengde is most famous for "The Mountain Resort” as the Royal Palace of Qing Dynasty and "The Eight Outlying Temples" forming the temple complex, which has been listed as World Cultural Heritage. They give the city a special and grand historical scene. In designing the City Museum under such a circumstance, our first clear direction is to respect history and nature and to integrate architecture into the environment with a humble attitude.

main entrance. Image © Gang Wei
main entrance. Image © Gang Wei
© Gang Wei
© Gang Wei

The site is surrounded by ancient buildings and scenic spots and belongs to the three-level cultural relics protection zone. It is restricted by the State Cultural Relics Bureau, Hebei Provincial Cultural Relics Bureau, and other units. The construction conditions are very strict. The most restrictive condition for the construction is the height of 7m.

aerial view. Image © Gang Wei
aerial view. Image © Gang Wei
functional analysis
functional analysis

The first step is to adapt and organize the building site. Dig the base for about 6m to make the sinking courtyard look like a new "ground".The building is thus arranged two floors upwards so that the part out of the ground is controlled within 7m as if "hidden" in the environment. The building is combined with the scattered layout of the courtyard, forming a good lighting and ventilation effect, eliminating the sense of closure of conventional underground buildings. The edge of the sinking courtyard, combined with the common platform foundation form in the local ancient construction, has made a platform that falls layer by layer.

© Gang Wei
© Gang Wei
staircase on the edge of sunken garden. Image © Gang Wei
staircase on the edge of sunken garden. Image © Gang Wei

Combined with the "hidden" volume and the special and unique characteristics of the surrounding landscape, the roof is designed as a viewing platform for the city, providing people with the opportunity to see the cultural relics and heritage sites from a distance. The function of the building is magnified. It can be integrated into the environment and can express the environment at the same time; it can not only visit specific exhibits inwards and downwards but also appreciate the lively "World Heritage" upwards and outwards. The museum is a "museum" in every sense of the word, and this is what sets it apart from other museum buildings.

© Gang Wei
© Gang Wei
© Gang Wei
© Gang Wei

The center of the building is a horseshoe-shaped outdoor courtyard. We embellish it with two trees of “Pinus tabulaeformis” representing the Mountain Resort, creating a quiet atmosphere. Showcasing the historical context and artistic conception of Chengde in a posture of "seeing the big in the small, the forest at hand".

inner garden. Image © Gang Wei
inner garden. Image © Gang Wei

The courtyard as a whole continues the artistic conception of the Mountain Resort”, providing tourists and staff with a comfortable stopping space and walking experience.

© Gang Wei
© Gang Wei
© Gang Wei
© Gang Wei

The classic element of Tibetan architecture is the trapezoidal window. Therefore, this element was abstracted into a new design language. In addition to the use of inclined strip fair-faced concrete on all masonry walls, a "trapezoid" was also directly used on some walls.

© Gang Wei
© Gang Wei

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Chengde, Hebei, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Chengde Museum / Zhoukai, HHDesign" 02 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942696/chengde-museum-zhoukai-hhdesign> ISSN 0719-8884
© Gang Wei

承德博物馆 / 华汇营造

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.