We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Read and Rest Hotel / OFFICE AIO

Read and Rest Hotel / OFFICE AIO

© Wen Studio© Wen Studio© Wen Studio© Wen Studio+ 16

Beijing, China
  • Architects: OFFICE AIO
  • Area Area of this architecture project Area:  2500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Wen Studio
  • Lead Design:Tim Kwan
  • Design Team:Isabelle Sun, Xue Zhao, Steven Tse, Haipeng Ren
  • Contractor:Beijing Dongyi Yuanda Building Decoration Engineering Co., Ltd
  • Cement Surfaces:Beijing DaGu Architecture Technology Development Co., Ltd
  • Graphic Designer:MEAT
  • City:Beijing
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Wen Studio
© Wen Studio

Hotel for the Senses and Mind
In the context of Beijing’s busy modern city life, Read & Rest Boutique Hotel at its core is an attempt at promoting a quality lifestyle that is balanced between feeding one’s curiosity (Read) and bringing calmness to one’s senses (Rest).

OFFICE AIO’s spatial design aims to prime one’s state of mind into a calm and leisurely state, pertinent for knowledge and inspirations to be absorbed and exchanged between rests.

© Wen Studio
© Wen Studio
© Wen Studio
© Wen Studio

Upon arrival, the façade is hollowed out to create a double-height retreat from busy street activities.  A dramatic telescopic portal is designed to allow guests to slowly progress into the humble hotel entrance, across the intimate lobby, and into the library.  Through this passage of scale and space the guests can let go of their sense of time and reach a state of enlightenment much like entering a utopian fairy tale.

1F plan
1F plan
© Wen Studio
© Wen Studio

A Secluded Experience in the Hutong
The design creates a library with a central corridor and study alcoves shaping a space for peace and concentration through temperate repetition, rhythm and symmetry.  This sense of temperance is carried throughout the hotel with sparse planes, minimally sculpted spaces, muted color palette, and natural veins of timber and stone. Collectively, they form a holistic experience that helps soothe one’s senses, from public areas to all the guest rooms.

© Wen Studio
© Wen Studio
© Wen Studio
© Wen Studio

Like a “quiet nest”, the guest rooms are toned and textured in a light shade of warm grey plaster to enhance a sense of seclusion, where reflections of light are softened, mitigated, and accentuated with tones of warm brass and natural oak.

© Wen Studio
© Wen Studio
© Wen Studio
© Wen Studio

The original large openings are kept and refitted with large panes of glass to frame the ever-so-intriguing hutong scenes, and to allow daylight to penetrate the rooms.  Each window opening is coupled with a generous and continuous wooden ledge intending for one to unwind and enjoy reading. 

© Wen Studio
© Wen Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Beixinqiao, Beijing, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Read and Rest Hotel / OFFICE AIO" 04 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942586/read-and-rest-office-aio> ISSN 0719-8884
© Wen Studio

北京胡同酒店,念念行旅 / OFFICE AIO

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.