Sagesse Sports Complex / Plan R Studio

Sagesse Sports Complex / Plan R Studio

Courtesy of Plan R StudioCourtesy of Plan R StudioCourtesy of Plan R StudioCourtesy of Plan R Studio+ 53

  • Architects: Plan R Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  4500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Grohe, Alucobond, Antranik Baljian, Brut Design, Dalal Steel
  • Design Team:Rayane Abou Rahal, Rami Matar, Joe Abou Zeid, Elio Matar, Thomas Khoueiry, Elio Ghantous
  • Clients:Sagesse High school
  • Engineering:Assad Kallasy
  • City:Ain Saadeh
  • Country:Lebanon
More SpecsLess Specs
Courtesy of Plan R Studio
Courtesy of Plan R Studio

The project is located on a pine plot within Sagesse High School Ain Saadeh campus. The client first intended to build a standard shed in order to house a basketball & football courts. During the design phase, and several propositions submitted, he was convinced to give a design touch to the new building. The program was extended, adding sport classes, cafeteria, gym and services. The "shed" structural solution proposed was the main design concept. Thanks to the metallic truss structure, high spam were able to be reached. Its dynamic shape emphasized the sports' function of the project.

Courtesy of Plan R Studio
Courtesy of Plan R Studio
First floor plan
First floor plan
Courtesy of Plan R Studio
Courtesy of Plan R Studio

The main structure silhouette was designed in order to allow solar panels to be fixed on the south side with the angle needed. On the main road, the structure, slightly bending over, was conceived in order to receive advertisement and be profitable to the high school. On the north elevation, where the light penetrating from the exterior is homogeneous all day long without direct sunlight, polycarbonate sheets were installed allowing light to pervade the courts, without having a high warming effect. The envelope, originally designed to be in anthracite textile with good ventilation performance, was replaced by the same color sandwiched panels for budget purpose. To enter the project, the visitor steps into the red ramp meandering under the pine trees.

Courtesy of Plan R Studio
Courtesy of Plan R Studio

The reception hall is located in the intermediate level, and is covered by a white perforated aluminum composite panels with athletes' shapes on it. The interior space is conceived to be as practical, industrial, heavy duty and low cost as possible with fair faced concrete, playful colored volumes, design staircase etc .. All the functions within the complex communicate with each other thanks to the voids created between the floors making the whole project more vivid.

Courtesy of Plan R Studio
Courtesy of Plan R Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ain Saadeh, Lebanon

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sagesse Sports Complex / Plan R Studio" 28 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942473/sagesse-sports-complex-plan-r-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.