We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Workshop Ricostruzione - The New Dance School / Mario Cucinella Architects

Workshop Ricostruzione - The New Dance School / Mario Cucinella Architects

exterior. Image © Bellipario Geraldinaterrace garden. Image © Fausto Franzosilooking out to the terrace garden. Image © Fausto Franzosipractice room. Image © Bellipario Geraldina+ 25

Reggio Emilia, Italy
  • Lead Architects Concept And Project Development:Mario Cucinella, Marco Dell’Agli
  • Design Team Concept And Project Development:Arianna Balboni, Mirco Bianchini, Francesco Galli, Valentino Gareri, Federico La Piccirella, Clelia Zappalà
  • Mechanical Engineering Concept And Project Development:Riccardo Giannoni
  • Electrical Engineering Concept And Project Development:Studio tecnico P.S.
  • Structural Engineering Concept And Project Development:Sarti Ingegneria
  • Quantity Surveyor:Roberto Guidi
  • Fire Protection Consultant:Roberto Guidi
  • Mechanical Engineering Executive Project:Savino Vellani
  • Electrical Engineering Executive Project:Corrado Bonacini
  • Structural Engineering Executive Project:Andrea Morini, Matteo Pè
  • Construction Manager:Marco Dell’Agli
  • Safety Coordination:Luca Lenzi
  • Quality Control:Paolo Guidetti
  • Agent Of The Temporary Association Of Companies:Nial Nizzoli s.r.l.
  • Wooden Structures:Arcaland soc. cop.
  • Beneficiary:Municipality of Reggiolo
  • Mechanical Engineering / Concept And Project Development:Riccardo Giannoni
  • Electrical Engineering & Concept Project Development:Studio tecnico P.S.
  • Structural Engineering Concept And Project Development:Sarti Ingegneria
  • Mechanical Engineering / Executive Project:Savino Vellani
  • Electrical Engineering & Project Execution:Corrado Bonacini
  • Structural Engineering Executive Project:Andrea Morini, Matteo Pè
  • Quality Control:Paolo Guidetti
  • Wooden Structures:Arcaland soc. cop.
  • City:Reggio Emilia
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
exterior. Image © Bellipario Geraldina
exterior. Image © Bellipario Geraldina

Architecture and PlanThe new dance school is designed to replace the old building damaged by the earthquake. The building adopts a rectangular plan and is equipped with a fir wood structure and wood veneer. The use of natural materials is conducive to reducing the damage to the environment and protecting the fragile ecosystem after the earthquake.

looking into the building from the garden. Image © Bellipario Geraldina
looking into the building from the garden. Image © Bellipario Geraldina

A small transparent volume on the east and west sides connects the new building with the dressing room. The glass area will house the entrance, the waiting area and the administrative office. The open dance room provides students with a wide view, and the roof can open skylights to facilitate natural ventilation and reduce energy consumption.

looking out to the terrace garden. Image © Fausto Franzosi
looking out to the terrace garden. Image © Fausto Franzosi

Community symbolic landmark. The dance school facade is woven with wood veneer. The curved external shading system provides shading while maintaining the overall simplicity of the building. The package on the facade also forms two small garden terraces, which helps to shield the internal space and ensure the privacy of the classroom.

practice room. Image © Bellipario Geraldina
practice room. Image © Bellipario Geraldina
practice room. Image © Bellipario Geraldina
practice room. Image © Bellipario Geraldina

Not only that, but the unique facade form also echoes the traditional weaving craftsmanship of the region and reflects the location of the dance school between the city and the countryside. At night, the building is lit like a lantern, warming people's hearts, and unique architectural elements become people's visual focus and symbolic landmarks.

terrace. Image © Fausto Franzosi
terrace. Image © Fausto Franzosi

Energy use and sustainability. The entire project is based on the principle of environmental sustainability and aims to reduce energy consumption and optimize indoor and outdoor comfort. Solar panels are installed on the roof to make full use of renewable and clean energy. The building's compact shape and opaque envelope structure help reduce heat dissipation in winter, thereby minimizing the use of heating systems while ensuring optimal thermal comfort. The implementation of a series of energy-saving measures has reduced the demand for building energy by 53%, and the proportion of renewable energy in total energy consumption has reached 35%, reaching the energy level A.

terrace garden night view. Image © Bellipario Geraldina
terrace garden night view. Image © Bellipario Geraldina
bioclimatic strategy
bioclimatic strategy
terrace garden. Image © Fausto Franzosi
terrace garden. Image © Fausto Franzosi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Reggiolo, Reggio Emilia, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Workshop Ricostruzione - The New Dance School / Mario Cucinella Architects" 10 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942439/workshop-ricostruzione-the-new-dance-school-mc-a> ISSN 0719-8884
terrace. Image © Fausto Franzosi

震后重建系列-舞蹈学校 / MC A

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.