We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Sena House / Archimontage Design Fields Sophisticated

Sena House / Archimontage Design Fields Sophisticated

© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat+ 59

  • Architect In Charge:Cherngchai Riawruangsangkul, Thanakit Wiriyasathit, Tanakul Chookorn
  • Interior Designer:Archimontage Design Fields Sophisticated
  • Structural Engineer:Chaianuchit Srihard
  • Contractor:Decha Satapat 149 Company Limited
  • Owner:Anakawee Sinrut, Patrapee Sompoo
  • City:Bangkok
  • Country:Thailand
More SpecsLess Specs
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

Text description provided by the architects. Creating an environment and one’s own context is paramount to housing; bright whiteness, clay, stone flake and transparency form this three-personalities and four-atmospheres building. The 107 sq.w. rectangular plot is squeezed between two narrow roads. The north side is next to a two-story house.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
First Floor Plan
First Floor Plan
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

The east side next to a small street is deep enough to be an entrance of a parking space. The south side is a high road and the west side is next to the courtyard. These physical components surrounding the plot are crowded buildings and, as it faces to the high road, it also means confrontation between each other.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

From the conditions of the space, the house is placed paralleling to the length of the land, close to the north side, which is the deepest part of access and to be used as an entrance from the road, leaving the other side, the front of the house, as much space as possible, in a form of a house lawn, to reduce the impact from the opposite building.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

As a three-story house, the ground floor is planned to let the comers walk through a fish pond and a two-story high hall that connects to the stairs and a living room above before entering the main door. The ground floor consists of a living room, a dining space, a pantry and a kitchen, all of which are embraced by an L-shape staircase rising up to the second floor. A certain angle of this set of stairs provides an open view and an extra wide space to extend a journey, allowing the users to spend time to perceive the sense of space, a spacious atmosphere that covers two floors, spread over to other areas that they are about to arrive.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
Section A-A
Section A-A
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

The second floor, taken from the stairs, is a living room where time is most spent per day and in many time periods. At this area, the glass block wall projects natural light from outside, different shades of light according to each period of day, creating the glimmering, coloring atmosphere and stories for the interior.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

Through this glass block wall, the view seen from inside the house is made for perceiving time of day while, looking from outside, this element functions as a glass curtain. Apart from those is a laundry and washing area hidden behind at the back.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
Section C-C
Section C-C
© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

The third floor is used for the three bedrooms. The walls facing outside of each bedroom are filtered with two-layer walls, that is, a glass block wall that continues from the second floor as an outer layer and a mirror wall that enhances the feeling of privacy as well as smoothing light from outside as an inner layer: a conversation to negotiate with the sun.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

The three layers of the building surface are laid out differently, even it may seem unnecessary, but, in this context, it is absolutely necessary, yet it is humble. The top layer is covered by fine black stone flakes and orange-brown clay that are smoothly blended in, gently handled, and woven together with the long strip clerestories that scatter throughout the large glass block wall. This, apart from functioning as an actual wall, is like a screen projecting life from outside to inside and from inside to outside, putting things together into one story, in the same context, a living together of different concepts.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Sena House / Archimontage Design Fields Sophisticated" 25 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942358/sena-house-archimontage-design-fields-sophisticated> ISSN 0719-8884
© Rungkit Charoenwat

曼谷半透明塞纳之家 / Archimontage Design Fields Sophisticated

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.