Workshop Ricostruzione - The House of Music / Mario Cucinella Architects

Workshop Ricostruzione - The House of Music / Mario Cucinella Architects

aerial view. Image © Moreno Maggiexterior. Image © Moreno Maggiexterior. Image © Moreno Maggiroof. Image © Moreno Maggi+ 25

Bologna, Italy
  • Lead Architects Concept And Project Development:Mario Cucinella, Marco Dell’Agli
  • Design Team Concept And Project Development:Federico La Piccirella , Arianna Balboni, Francesco Galli, Valentino Gareri, Mirco Bianchini, Clelia Zappalà
  • Architectural Design Executive Project:Francesco Montanari
  • Mechanical Engineering Concept And Project Development:Riccardo Giannoni
  • Electrical Engineering Concept And Project Development:Studio tecnico P.S.
  • Structural Engineering Concept And Project Development:Sarti Ingegneria
  • Quantity Surveyor:Roberto Guidi
  • Acoustic Consultant:Gabriele Raffellini
  • Mechanical Engineering Executive Project:Danilo Facchini
  • Electrical Engineering Executive Project:Gaetano Calcara
  • Structural Engineering Executive Project:Sarti Ingegneria - D. Mutussis
  • Construction Manager:Marco Dell’Agli
  • Safety Coordination:Luca Lenzi
  • Quality Control:Giovanni Mattioli
  • First Phase Construction:Montanari s.p.a.
  • Systems And Second Phase:Uragani s.r.l.
  • Woodwork:Falegnameria Lorenzo Chiesa
  • Metalwork:Meccanica Faro s.r.l.
  • Interior Finishes:Mateca s.r.l.
  • Systems Maintenance:Manutencoop
  • Beneficiary:Municipality of Pieve di Cento
More SpecsLess Specs
exterior. Image © Moreno Maggi
exterior. Image © Moreno Maggi

Architecture and Musical Instruments
The House of Music was created not only to accommodate as the music classroom for two local music teaching institutions, but also to become a public concert hall for residents. Its architectural style is an inheritance of the region’s long-standing music tradition, and the plan consists of 9 interconnected circular spaces. The relationship between them is a metaphor for various instruments in an orchestra, which can be used for solo or ensemble. When the power is added together, it will produce a very shocking effect. The reference to musical instruments in the building is also achieved through oak siding, wall panels and roofs. They are not only materials and visual effects, at the same time, it has both functionality and can amplify the sound to achieve the effect of a speaker.

aerial view. Image © Moreno Maggi
aerial view. Image © Moreno Maggi
exterior. Image © Moreno Maggi
exterior. Image © Moreno Maggi

Space and Acoustics
Nine connected small circular music rooms, through the materials of the room and the strategy of reducing reverberation, can ensure excellent acoustic effects. Each space has an independent technical system to ensure flexible use of the space throughout the day. Connected to the music room is a small square with irregular shape and publicity. The square is not only used for ensemble rehearsals and recitals, but also a space for young musicians to relax and share music.

exterior. Image © Moreno Maggi
exterior. Image © Moreno Maggi
roof. Image © Moreno Maggi
roof. Image © Moreno Maggi

Parks and landscapes
The House is located in the former Lamborghini factory. After careful renovation by the government, it has now become a leisure park open to the public. This area connects the city center and the new area in the south through a winding bicycle route. The House of Music happens to be a place where people stop, a community space for leisure and gathering in the name of music. An arc-shaped long wooden bench surrounds the building, so people can sit down and talk together at any time. Therefore, the House of Music is a very charming place from morning till night.

corridor. Image © Moreno Maggi
corridor. Image © Moreno Maggi
interior wall. Image © Moreno Maggi
interior wall. Image © Moreno Maggi

Roof and lighting
The roof of the building is supported by small metal columns and nine large double-curve metal petals. A sound insulation layer is added to the lightweight roof to enhance the air sound insulation ability. In addition to their aesthetic functions, "petals" can provide shade and use concave roofs for solar panel positioning, which plays an important role in energy management systems. In addition, the light color of the roof helps to remove light and heat through reflection to allow natural ventilation of the roof.

bioclimatic strategy
bioclimatic strategy

At the same time, the designed external lighting makes it a comfortable lighthouse at night. When the light comes on, 9 small "lighthouses" shining. Their lively and playful appearance illuminates people's hearts and comforts and encourages the restoration of local people's music and entertainment activities in the years after the earthquake.

night view. Image © Moreno Maggi
night view. Image © Moreno Maggi

Compound exterior wall
Based on the inspiration of various musical instruments, the interior and exterior of the music classroom are wrapped. The outer wall of the building is built into a thick curved brick wall, and its skin is covered by a horizontally textured curved oak panel. Between the brick wall and the oak panel is an air layer. This is a unique combination exterior wall of music house. The outer layer is an oak skin, the inner layer is a brick wall, and the air layer in the middle can be used as a ventilation channel to ensure the high thermal inertia and sound insulation of the building, provide excellent energy efficiency, and have high architectural value.

night view. Image © Moreno Maggi
night view. Image © Moreno Maggi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Pieve di Cento, Bologna, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Workshop Ricostruzione - The House of Music / Mario Cucinella Architects" 07 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942355/workshop-ricostruzione-the-house-of-music-mc-a> ISSN 0719-8884
exterior. Image © Moreno Maggi

震后重建系列-音乐之家 / MC A

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.