We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Kindergarten Zihlschlacht / Lukas Imhof Architektur

Kindergarten Zihlschlacht / Lukas Imhof Architektur

© Hannes Heinzer© Hannes Heinzer© Hannes Heinzer© Hannes Heinzer+ 51

Zihlschlacht-Sitterdorf, Switzerland
  • Design Team:Lukas Imhof, Benedikt Profanter, David Aeschbacher, Jana Stratmann, Eva Meisinger
  • Engineering:Josef Kolb AG, Romanshorn
  • Landscape:Markus Cukrowicz, Winterthur
  • City:Zihlschlacht-Sitterdorf
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer

Text description provided by the architects. Designed for the slightly sloping terrain, the kindergarten Zihlschlacht is organized on 6 levels and offers space for two kindergarten classes. Like two spirals twisted into each other, one kindergarten unit develops downwards from the entrance, the other upwards. An exception in the split-level system creates an overheight kindergarten room for the lower unit, the space under the roof creates one for the upper unit.

© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer
Ground floor plan
Ground floor plan
© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer

This spatial continuum develops around a core of concrete, which is rotated by 45° to the geometry of the floor plan. Except for this "backbone" of concrete, the entire building is made of wood.

© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer

On the façade, the complex building structure is not shown in a striking manner, but rather in a restrained one: a slight variation of the façade structure and horizontal cornice bands trace the interior structure of the house.

© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer

The cover strips of the painted wood paneling are painted in two colours. The front side is beige, the sides in red. This creates a surprise effect at second glance: The house changes ist color in movement and depending on the perspective – it changes from red to red-beige striped to beige.

© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer

The entrance is marked with an iconographically ambiguous wooden support - an element which, although load-bearing, primarily marks the entrance and the building's deliberately incomplete axis of symmetry. A radially structured, colourfully painted ceiling stretches over it, like a "follie" or a "carousel" inserted into the house. A recognition feature of the Kindergarten Zihlschlacht that - as we hope - will be imprinted in the collective consciousness of the children of Zihlschlacht - as a memory and as a piece of Heimat.

© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zihlschlacht, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kindergarten Zihlschlacht / Lukas Imhof Architektur" 25 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942214/kindergarten-zihlschlacht-lukas-imhof-architektur> ISSN 0719-8884
© Hannes Heinzer

瑞士‘六个平面’幼儿园 / Lukas Imhof Architektur

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.