Rivera House / Taller de Arquitectura Miguel Montor

Rivera House / Taller de Arquitectura Miguel Montor

© Onnis Luque© Onnis Luque© Onnis Luque© Onnis Luque+ 29

Juriquilla, Mexico
  • Area Area of this architecture project Area:  235
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Onnis Luque
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Adobe, Novaceramic, Trimble, URREA
  • Design Team:Iván Bustillos, Jessica Young, Felicia Ureña, Zaira Nieto
  • Clients:Zeus Rivera
  • Engineering:Ing. Juan José Larios
  • Landscaping:María Kalach
  • City:Juriquilla
  • Country:Mexico
More SpecsLess Specs
© Onnis Luque
© Onnis Luque

Text description provided by the architects. Located in Juriquilla, north of the city of Querétaro, Casa Rivera is part of one of the private neighbourhoods developed in this area. The complex has specific regulations for the design of its houses. Shapes, materials, heights and languages are aspects that were present and worked on comprehensively throughout the process.

© Onnis Luque
© Onnis Luque
Ground Floor
Ground Floor
© Onnis Luque
© Onnis Luque

The project was created as a house for rent at the initial request of the client, who became personally more involved with the development of the project and thus decided to keep the property to inhabit it with their family. This allowed us a much more sensitive approach with the client, being able to delve into every detail and space according to their perceptions and needs.

© Onnis Luque
© Onnis Luque
Top Floor
Top Floor
© Onnis Luque
© Onnis Luque

The main idea is to generate routes that allow an appropriation of space, in which one discovers visual touches while travelling through space. From this idea, a set of volumes were born that provide individuality and privacy in each space and in turn rest on a foundation rooted in the ground, which seeks to provide a feeling of protection that reflects the current conception of family life.

© Onnis Luque
© Onnis Luque
Section
Section
© Onnis Luque
© Onnis Luque

The search to separate the spaces in order to give better privacy to each member of the family reinforced two concepts that we constantly seek in our projects, light, and silence. These concepts helped us develop a good ratio between the volumes and the voids of the house, expressing them by using courtyards, balconies, and terraces that optimize air circulation, acoustics, and the entry of natural light into the house.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

The materiality of the project was highly studied, since, in addition to being something important for the regulations of the neighbourhood, it also had to clearly reflect our constructive position, in which we always seek to implement organic techniques and traditional methods from each region, to reinforce the atmosphere of the spaces. This is how we decided to use whitewashed walls and earth-based stuccos, fulfilling two of our priorities: naturally sealing the walls, allowing them to breathe through lime and leaving an artisanal imprint of the worker's hand, reminding us of the walls of the old estates in the region. The use of wood corresponds to the feeling of warmth to soften the harshness of the site, giving us an acoustic shelter that reduces reverberation as a result of the search for silence in the house.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

The vegetation is a very important part of this project, seeking to frame the visual finishes by generating a constant rhythm of vegetation in all the spaces of the house. This rhythm is made up of silences that are expressed through green moments that accompany the inhabitant throughout their journey.

© Onnis Luque
© Onnis Luque

The lines of the house are perceived as a result of all these concepts. A set of volumes of lime, which in their sloping clay roofs, maintain a constant dialogue with their surroundings and rest on a stucco base. A house that without neglecting the site, the customs, and its surroundings maintains the search for a contemporary response.

© Onnis Luque
© Onnis Luque
© Onnis Luque
© Onnis Luque

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Rivera House / Taller de Arquitectura Miguel Montor" [Casa Rivera / Taller de Arquitectura Miguel Montor] 22 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942021/rivera-house-taller-de-arquitectura-miguel-montor> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.