We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

AIKYA House / TechnoArchitecture

AIKYA House / TechnoArchitecture

© Shamanth Patil© Shamanth Patil© Shamanth Patil© Shamanth Patil+ 35

Bengaluru, India
  • Design Team:Rajesh, Deepak, Saswat, Niket, Kavya, Rajesh, Deepak, Saswat, Niket, Kavya, Mohammed Ali
  • Clients:Mrs. Divya and Mr. Mohan, Mrs. Divya, Mr. Mohan
  • PMC:Plumbtech Engineers
  • HVAC:Engineering and Services
  • Project Management Consultancy:Plumbtech Engineers
  • City:Bengaluru
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Shamanth Patil
© Shamanth Patil

This house based in south Bangalore in a 4,800 sq. Ft site is a perfect representation of Techno architecture's ongoing interaction with the new language of tropical residential architecture. Evocative of the simple, open structures of times past, yet possessed of a modernity of spirit perfectly in keeping with contemporary life. The house conflates, rather than juxtaposes indoor mad outdoor spaces in perfect harmony.

© Shamanth Patil
© Shamanth Patil
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Shamanth Patil
© Shamanth Patil

On entering this south facing property, thematically reminiscent of the modern version of “Angel Angkul”, which is used as much to isolate views of the property as to protect inhabitants. Once inside, the building occupies one portion of the large site area which in turn orients itself into a larger external courtyard which occupies the other half of the site. Visitors can enter directly into the landscape area, highlighting the courtyard, while the water body in the north east corner is flanked by the landscape lawn.

© Shamanth Patil
© Shamanth Patil

An elongated bridge in gray stone, extends past the perimeter of the "outdoor living space" linking the water body. On the eastern side of the ground floor, living and the dining areas look directly over the garden and the water body and are designed as a single large area, while The other spaces like kitchen, bedroom etc are designed contributing tithe ordered flow of the property creating an air of space and tranquility.

© Shamanth Patil
© Shamanth Patil
Section
Section
© Shamanth Patil
© Shamanth Patil

The main staircase designed part of the internal court, separates the public and semi-public spaces and leads above tp the private bedrooms and the family area which has a small bridge leading to the 'pavilion' on the eastern side. On the second level, the common utilities like the audio-visual room, bar and the gym are positioned so as to have privacy as well as protection from direct sunlight. 

© Shamanth Patil
© Shamanth Patil

All the spaces are naturally directed inwards, utilizing the central indoor court as well the external landscaped lawn to become focal points, underscoring the dramatic symbiosis between indoor and outdoor spaces. Contemporary needs and the clients strict brief of 'no clutter home' helped to frame the color palette of the house.

© Shamanth Patil
© Shamanth Patil

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "AIKYA House / TechnoArchitecture" 27 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942016/aikya-house-technoarchitecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.