We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Aidsfonds SoaAids Netherlands Offices / Hollandse Nieuwe

Aidsfonds SoaAids Netherlands Offices / Hollandse Nieuwe

© Ewout Huibers© Ewout Huibers© Ewout Huibers© Ewout Huibers+ 23

More SpecsLess Specs
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

Text description provided by the architects. To be able to excel in their activities we created a mix of spaces to encourage collaboration, deep focus, (in)formal exchanges. The new Aidsfonds interior declares love with the inspiring rainbow gathering space. Aidsfonds is a special organization housed in a special building in Amsterdam. Located on the canal in the center of the city, employees of Aidsfonds have been making history for 25 years fighting against AIDS.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
First floor plan
First floor plan
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

The decision to move from the heart of the city to Sloterdijk in the west, was received with mixed feelings by employees. While on some levels the current location would never be surpassed, there was a lot to be gained in the new ways in which they could potentially work together in the new location. Hollandse Nieuwe was selected as designers to work alongside Aidsfonds to help breathe new life into the interior of the new location. We achieved this by focusing on telling Aidsfonds own fascinating story throughout the space.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

However, our first step was to learn. We took an internship at the Aidfonds office, we listened to their experiences, we sorted through their rich archive of the campaigns and we made new friends. Through various co-creation and brainstorming sessions, we arrived together on a number of principles for the new working environment: We celebrated Aidsfonds’ mission by applying a graphic translation of the campaign material across multiple surfaces. We created colourful spaces, where the colorful and enthusiastic Aidfonds employees can work and meet in suitably vibrant settings. A range of new functionalities have been introduced in their working environment to enable people to excel in their work and we have also created places where they can spend time with each other, where they can exchange ideas and celebrate life.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

The color palette for the work environment and meeting rooms was determined together with Aidsfonds, through an extensive color study. Orange, soft pink, blue, and green areas zone the two floors rented by Aidsfonds in Quarter Avenue. The effect of these colours across different materials and surfaces gives each space a unique quality and richness. The choice of furniture, created in collaboration with Hans Lensvelt, plays a full role in the colorful environments and has resulted in special editions of the Maarten Baas collection.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

A special project group had also been focused on selecting a series of images and campaign material from Aidsfonds’ entire history. These images run like a thread through the project and are recreated as thin line drawings that connect different moments of Aidsfonds’ timeline. And finally, every employee and every colour come together in their spectacular new living kitchen, where the largest rainbow in Amsterdam unfolds before you.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Aidsfonds SoaAids Netherlands Offices / Hollandse Nieuwe" 23 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941856/aidsfonds-soaaids-netherlands-offices-hollandse-nieuwe> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.