We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Silo Erlenmatt Renovation / Harry Gugger Studio

Silo Erlenmatt Renovation / Harry Gugger Studio

© Christian Kahl© Lukas Schwabenbauer© Christian Kahl© Christian Kahl+ 42

  • Design Team:Harry Gugger, Michael Zink, Gonzalo Ampudia, Mengjie Cheng, Franziska Cherdron, Thomas Domenger, Sara Jardim, Furio Montoli, Gunnar Stachmann, Vera Hollek, Rachel Testard, Gregory Then, Jan Wiedmer
  • Project Managment:Eitel & Partner GmbH
  • Structural Engineer:Schnetzer Puskas AG
  • Emp Engineer:Gartenmann Eng. AG Building Technology: Waldhauser + Hermann AG
  • Sanitary Engineer:Gemperle Kussmann
  • Electrical Engineer:Edeco AG
  • Fire Protection:Quantum Brandschutz
  • Facade Planner:PPEngineering GmbH
  • City:Basel
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Lukas Schwabenbauer
© Lukas Schwabenbauer

Text description provided by the architects. On the Erlenmatt Ost site in the north of Kleinbasel a new urban quarter is developing. At its heart sits an abandoned silo, built in 1912 for the Basler Grain and Cacao Beans Dry Storage Company which is now converted into a multi-faceted venue for the wider local community. Based on the ideas of Stiftung Habitat Foundation and Talent Verein, a socio-cultural offer of different uses is to be created, which is accessible and can be experienced by everyone. This includes ateliers and studios as an affordable space for cultural workers, service providers and young businessmen, as well as a hostel and a restaurant at the heart of the project. The overall aim is to create and promote diversity.

Site plan
Site plan
© Christian Kahl
© Christian Kahl

The originally free-standing silo building is now integrated into a row of buildings along the Signalstrasse. Its neighbours are a house for students and a residential and work building for artists. Noise pollution from the adjacent motorway, high sustainability goals, and the internal spatial organisation characterise the project. As one of the first steel-reinforced concrete structures in Switzerland and with a unique inner industrial condition defined by a vertical division of spaces, our aim was to preserve and celebrate the genius loci.

© Lukas Schwabenbauer
© Lukas Schwabenbauer
First floor plan
First floor plan
Section B
Section B
© Lukas Schwabenbauer
© Lukas Schwabenbauer

Throughout the design process, the building’s inner structure was always taken into account, safeguarding as much as possible of the existing fabric of the building and keeping disruptive interventions to a minimum. For this reason, the characteristic silo chambers have been preserved.

© Christian Kahl
© Christian Kahl
© Christian Kahl
© Christian Kahl

They give to the building and to its new use a familiar scale. The new functions are achieved by the installation of only two new floor slabs and distribution cores. Porthole-like windows now provide ventilation, daylight, and a view to the outside without affecting the original tectonics of the façade. The guest rooms of the hostel are located on the 1st and upper floor on the street side. On the courtyard side towards the southwest, the studios are located on the 1st and upper floor. On the ground floor, the seminar rooms face the street and the restaurant opens up to the public courtyard with an outdoor seating area with catering.

© Christian Kahl
© Christian Kahl

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Signalstrasse 37, 4058 Basel, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Silo Erlenmatt Renovation / Harry Gugger Studio" 17 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941786/silo-erlenmatt-renovation-harry-gugger-studio> ISSN 0719-8884
© Lukas Schwabenbauer

Erlenmatt筒仓改造多元文化场所 / Harry Gugger Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.