We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Daita Project / Ryuichi Sasaki + Sasaki Architecture

Daita Project / Ryuichi Sasaki + Sasaki Architecture
© Takumi Ota
© Takumi Ota

© Takumi Ota© Takumi Ota© Takumi Ota© Takumi Ota+ 25

Setagaya-ku, Japan
© Takumi Ota
© Takumi Ota

Daita Project is a residential complex consisting of 16 apartments located in a quiet residential area close to a main road in Setagaya-ku in the Western part of Tokyo. The site is located in a hilly area dotted with L-shaped mansions surrounded by trees.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
Lower First Floor
Lower First Floor
© Takumi Ota
© Takumi Ota

An L-shaped space was created resembling the nearby mansions. Plantings are used at the building's exterior reflecting the nearby natural green spaces. Three maisonette units face the street and step in relation to the natural slope of the property. The upper floors use the height difference provided by this slope to create a diverse sectional profile. The dwelling units span the depth of the site and access the surrounding scenery which resembles the natural landscape surrounding the nearby mansions. This access to nature is felt and experienced by utilizing the different heights of the dwelling units.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

L-shaped colored stainless steel openings are scattered along the facade penetrating the outer and inner wall surfaces creating a feeling reminiscent of the surrounding green area and references the existing trees nearby. Studios are arranged above the maisonettes and their ceiling heights gradually change along the sloping street while the roof follows in kind. This provides a diverse collection of spaces within the cross-sectional volume of the building.  

© Takumi Ota
© Takumi Ota
Section
Section
© Takumi Ota
© Takumi Ota

The dwelling units combine a simple design with little wasted space which allows for a variety of flexible configurations. This is expressed by the contrasting white paneled and bare concrete walls. A series of steps within each of the spaces creates a relationship where living, dining and bedrooms can be changed by the residents. In addition, an L-shaped self-supporting wall has been designed to be used as a walk-in closet or perhaps as a compact PC booth. 

Elevation
Elevation

A playful use of materials and spaces based on a minimalism related to the nature of the site provides a richness to this special experience. A lifestyle not dominated by things and a liberating sense of freedom exists within the space. A dialogue between the existing architecture and surrounding area is firmly established through the use of color, green plantings and the physical form of the residence.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Setagaya-ku, Tokyo, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Daita Project / Ryuichi Sasaki + Sasaki Architecture" 16 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941781/daita-project-ryuichi-sasaki-plus-sasaki-architecture> ISSN 0719-8884
© Takumi Ota

Daita东京集合公寓 / Ryuichi Sasaki + Sasaki Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.