Residence 1065 / Charged Voids

Residence 1065 / Charged Voids

© Javier Callejas© Javier Callejas© Javier Callejas© Javier Callejas+ 24

Chandigarh, India
  • Architect In Charge:Aman Aggarwal
  • Design Team:Rahul Vig, Akshat Batra
  • 3d Visualizer:Haneet Khanna
  • Structure Consultant :Pankaj Chopra
More SpecsLess Specs
© Javier Callejas
© Javier Callejas

Text description provided by the architects. The project is located in Chandigarh. Chandigarh is a city designed by le Corbusier located 250km North of Delhi. The city was the first major master planning endeavor in independent India and is a symbol of modernism for the country. The site is located in sector 27, which is a part of the first phase of the city. This part of the city often referred to as Corbusian Chandigarh embodies the principles of CIAM of living, working, care of body & spirit and circulation. The site is a corner plot located on the internal sector road (V4 & V5). The site had zoning regulations with a setback on all 4 sides.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Section 3
Section 3
© Javier Callejas
© Javier Callejas

To design a house for a multi generation family of 6 members. The family comprised of a couple in their late forties, their parents well into the seventies and 2 children in their teens. Also, an area for domestic help was required. The concept of the project is an attempt to metamorphose eastern spatial planning & western aesthetics. The overall concept was devised as a free plan with overlapping spaces & inter-connecting volumes. These interconnected volumes allow for a complete interaction between the two levels, a conclusion drawn from a close analysis of the family setups of multi-generational Indian families.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The planning utilizes the concept of a cross axes, a vertical axis through the plan which is the central circulation & a horizontal axis through the landscape courtyards creating a vision across the width of the plot. However, the movement is choreographed so as to unfold the layers as one moves through the vertical axis, thus the sequential progression from public to private spaces. The multiple courtyards & terrace garden allow for penetration of fragments of nature into the interior spaces bringing its occupants in close contact to it. This is also an attempt to reinterpret the transcendent spaces like courtyards & verandas into in modern urban context.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The differential in the interaction of the public & private spaces to the exterior is an important aspect of the design. The public spaces with large glazing open directly in the exterior but the private spaces open into the courtyard & deep verandas with sun breakers on the outside. The corbusian philosophies are not only interpreted in the planning but the architecture expression was very clearly attempted. The project was the first project of the practice in the first phase of the city & the degrading urban expression (in form of houses that try to like everything from Spanish villas to ultra-modern deconstructivist architecture) for this symbol of modernism is one of the prime concerns of the practice.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Side Elevation
Side Elevation
© Javier Callejas
© Javier Callejas

The dwelling unit houses a total of 5 bedrooms. The ground floor houses the public spaces like the formal living & dining, the lounge a small office & puja as well as the parent’s master bedroom. The kitchen is almost in the center with a collapsible partition to open into the central space. A separate spice kitchen has also been provided to suit the Indian cooking. The first floor houses the other three bedrooms, two for the children & one guest room. The project was designed keeping in mind the prevalent construction practices and locally available materials. Cast in situ R.C.C and brick construction has been used.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Residence 1065 / Charged Voids" 15 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941348/residence-1065-charged-voids> ISSN 0719-8884
© Javier Callejas

柯布西耶街区1065住宅 / Charged Voids

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.