We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Reading Room / George King Architects

Reading Room / George King Architects

Courtesy of George King ArchitectsCourtesy of George King ArchitectsCourtesy of George King ArchitectsCourtesy of George King Architects+ 15

  • Area Area of this architecture project Area:  16
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: IDSystems
  • Lead Architects: George King Architects
More SpecsLess Specs
Courtesy of George King Architects
Courtesy of George King Architects

Text description provided by the architects. The single room extension is designed as a flexible space that will allow the client to enjoy their tranquil garden setting all year round. Located on the side of Uley Bury, an Iron Age hill fort and scheduled ancient monument, the site also falls within a conservation area and an Area of Outstanding Natural Beauty.

Courtesy of George King Architects
Courtesy of George King Architects
Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of George King Architects
Courtesy of George King Architects

The key design feature of this small extension to a 17th century cottage in the Cotswolds is its glass walls which can disappear entirely behind three timber bookcases. The bookcases also form the vertical structure of the building, supporting a cantilevered green roof. This design allows the walls of the building to vanish entirely, creating a surreal outdoor living room.  The unsupported roof corner allows the space to bleed into the garden, which has been transformed into a series of landscaped terraces, whilst the bookcases frame views across the valley to the hills beyond.

Section
Section

Creating a strong relationship between the old and the new on this sensitive site was a key driver to the design. The new extension is clad in charred timber to reference the original dark stained windows, Victorian ironwork and wooden beams of the cottage while the interior finishes are light birch plywood to complement the existing Cotswold stone walls. These walls were in a poor condition having been painted previously and so were restored by stripping off the paint, repointing and repairing where necessary in order to expose the beautiful Cotswold stone and add warmth and texture to the cottage.

Courtesy of George King Architects
Courtesy of George King Architects
Courtesy of George King Architects
Courtesy of George King Architects

The project also includes the design of a set of bespoke furniture formed from plywood to match the interior. The modular design adds to the flexibility of the space by allowing the client to reconfigure the arrangement and move the furniture inside or outside depending on the weather.

Courtesy of George King Architects
Courtesy of George King Architects

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cotswold District, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Reading Room / George King Architects" 11 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941321/reading-room-george-king-architects> ISSN 0719-8884
Courtesy of George King Architects

乡村观景阅读室 / George King Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.