Rubela Park Offices / Architects of Justice (AOJ)

Rubela Park Offices / Architects of Justice (AOJ)

© Dominic Barnardt Photography© Dominic Barnardt Photography© Dominic Barnardt Photography© Dominic Barnardt Photography+ 35

  • Lead Architects:Michael Rassmann
  • Design Team:Architects of Justice (AOJ)
  • Clients:Rubela Investments (PTY) Limited
  • Structural Engineering:V&H Consulting
  • Project Managers:Condor& Co Project Management
  • Quantity Surveyors:Lyndon Projects (PTY) Limited
  • Contractor:Zatmar Construction
  • Civil Engineers:Klunene Consulting Civil Engineers
  • City:Germiston
  • Country:South Africa
More SpecsLess Specs
© Dominic Barnardt Photography
© Dominic Barnardt Photography

Text description provided by the architects. In mid-2015 AOJ was commissioned to design a new office building for Caldas Engineering, a supplier of crusher parts to the mining industry. The company had acquired a 4300m² rectangular property which had more yard space than their current premises (which they sorely required) but unfortunately did not have any quality office space on it.

© Dominic Barnardt Photography
© Dominic Barnardt Photography
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Dominic Barnardt Photography
© Dominic Barnardt Photography

The starting point for the design was to locate and size the new offices to maximize the yard space, while ensuring that the new building would have optimal solar orientation. This was a challenge as the access road on the east boundary and the orientation of the site (running length-ways east to west) meant that laying the building out for optimal north/solar exposure would impede on the yard space and reduce the street exposure of the building.

© Dominic Barnardt Photography
© Dominic Barnardt Photography

After careful analysis it was decided to orientate the building length-ways in a north-south direction, to maximize the yard space, and place as much of the office space on the north side of the building and all the service spaces on the south of the building. As the length of the building would face east and west, large windows were placed on the east façade, maximizing natural light and thereby reducing the electrical consumption (by reducing the need for artificial lighting). On the west façade narrow clerestory windows reduce heat gain from the afternoon sun but still provide sufficient supplemental natural light into the offices that had to be located on this side of the building.

© Dominic Barnardt Photography
© Dominic Barnardt Photography
Axonometric View
Axonometric View
© Dominic Barnardt Photography
© Dominic Barnardt Photography

Two of the client’s major requests were to keep the design of the building cost effective and to minimize maintenance on the façade. To achieve this the new building is essentially an efficient rectangular face-brick box, with a raw industrial interior, embellished on the exterior by an external translucent polycarbonate screen. This screen moderates solar heat gain on the façades and also provides shape and interest to the form of the building. To take advantage of South Africa’s optimal solar conditions a photovoltaic (PV) solar plant is located on the roof of the building. PV electricity generation is ideal for offices as they are predominantly in use during the day, when electricity generation takes place.

© Dominic Barnardt Photography
© Dominic Barnardt Photography

A large mono-pitch roof harvests rainwater, stored in a sixty kilolitre tank above the ground floor boardroom. This water will be used for the flushing of toilets, irrigation of landscaping and the washing of vehicles. The building is laid out over three levels; a ground floor housing the reception, a boardroom, a meeting pod, an open plan sales office, covered parking and a garage; a mezzanine floor housing a staff lounge with kitchen, executive offices and an indoor planted area (to incorporate greenery into the building interior); and a first floor housing the administration offices.

© Dominic Barnardt Photography
© Dominic Barnardt Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:33 Ronbex Rd, Activia Park, Germiston, 1429, South Africa

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rubela Park Offices / Architects of Justice (AOJ)" 13 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941103/rubela-park-offices-architects-of-justice-aoj> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.