Zoom image | View original size
In mid-2015 AOJ was commissioned to design a new office building for Caldas Engineering, a supplier of crusher parts to the mining industry. The company had acquired a 4300m² rectangular property which had more yard space than their current premises (which they sorely required) but unfortunately did not have any quality office space on it. The starting point for the design was to locate and size the new offices to maximize the yard space, while ensuring that the new building would have optimal solar orientation. This was a challenge as the access road on the east boundary and the orientation of the site (running length-ways east to west) meant that laying the building out for optimal north/solar exposure would impede on the yard space and reduce the street exposure of the building. After careful analysis it was decided to orientate the building length-ways in a north-south direction, to maximize the yard space, and place as much of the office space on the north side of the building and all the service spaces on the south of the building. As the length of the building would face east and west, large windows were placed on the east façade, maximizing natural light and thereby reducing the electrical consumption (by reducing the need for artificial lighting). On the west façade narrow clerestory windows reduce heat gain from the afternoon sun but still provide sufficient supplemental natural light into the offices that had to be located on this side of the building. View more View full description
Share Share