Villa K / Skyline Architekten

Villa K / Skyline Architekten

© Daniel Hawelka© Daniel Hawelka© Daniel Hawelka© Daniel Hawelka+ 36

Gallneukirchen, Austria
  • Area Area of this architecture project Area:  320
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Daniel Hawelka
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, B&B Italia, Erco, Keller, Casa Sasso, HABAU, PLANT Gartengestaltung, Schuco
  • Lead Architect:Peter Todorov
  • Clients:G.& E. Kissinger
  • Engineering:Statik -DI Schindelar; Acustik TAS-Bauphysik; Tehnik TGA -Wiesauer,
  • Landscape:Veronika Pree_Plant- Gartengestaltung, Linz
  • Consultants:Gerhard Kissinger
  • Collaborators:Neda Angster, Bozhidar Gerginov
  • Furniture:B&B Italia_ Antonio Citterio
  • City:Gallneukirchen
  • Country:Austria
More SpecsLess Specs
© Daniel Hawelka
© Daniel Hawelka

Text description provided by the architects. Villa K sits on its own park on a hillside for an art collector. The entrance area is a piazzetta, open to the stone path High-tech smart home and fine natural materials in combination with exposed concrete travertine and wood. The builders initially didn't want exposed concrete, but over time they became big self-service fans, and they planned everything in detail together with the architect. Concerning concrete: a consequent double-shell construction outside and inside exposed concrete, self-service walls with core insulation, surfaces ground inside, all self-service components of the highest quality, no visible formwork anchor holes, all closed in self service.

© Daniel Hawelka
© Daniel Hawelka
Plan
Plan
© Daniel Hawelka
© Daniel Hawelka

All windows are flush on the room side and the window frames are always in Concrete hides, which is structurally quite complicated in detail. Concrete core activation. The main house and the annex have no parapet and no window sills - sheet metal is not visible anywhere, only concrete surfaces and edges - one dared and it works. The goal is a sustainability of the execution in materials and in detail, but also a sustainable architecture that will not appear old-fashioned in 20 or 50 years. In the 6 m high room there is space for the small but very nice picture collection that the family owns. The living area opens with large-format sliding doors - minimal windows - to the covered terrace, which can be closed on all sides by screens, and forms a new space as a transition to the garden. Distant views of the landscape, transitions from interior to exterior, purism of detailing and staging of the art objects are central themes in this representative house. And: exposed concrete doesn't just have to be brutalism, it could also have a certain elegance. 

© Daniel Hawelka
© Daniel Hawelka
© Daniel Hawelka
© Daniel Hawelka

High-tech smart home and noble natural materials, in combination with visible concrete at the in-and outside. The goal was to do highly sustainable design, but also sustainable architecture that maintains its appearance through the decades. The two-storey living room opens generously to a terrace that can be closed off from all sides by semi-transparent screens. Distant view in the landscape, gradual transition between indoor and outdoor and purism of the detail are key topics in the project. The true luxury of the villa is the space.

© Daniel Hawelka
© Daniel Hawelka

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa K / Skyline Architekten" 16 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940720/villa-k-skyline-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.