Museum Ter Aar / Drost + van Veen architecten

Museum Ter Aar / Drost + van Veen architecten

Museum Ter Aar / Drost + van Veen architecten - Image 2 of 17Museum Ter Aar / Drost + van Veen architecten - Facade, GardenMuseum Ter Aar / Drost + van Veen architecten - Image 4 of 17Museum Ter Aar / Drost + van Veen architecten - Image 5 of 17+ 17

  • Architects: Drost + van Veen architecten: Drost + van Veen architecten & Mars Interieurarchitecten
  • Area Area of this architecture project Area :  340
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2010
  • Photographs
    Photographs :Jan de Vries

Text description provided by the architects. The History museum of Ter Aar presents a variety of local artifacts and tells the way of living in the past. The local character of the museum, run by volunteers, the huge passion for the collection and the beautiful location make this museum a wonderful place for history and social life.

Museum Ter Aar / Drost + van Veen architecten - Image 10 of 17
© Jan de Vries

Concept

The design for the museum is based on a typical Dutch ‘stolp’ farmhouse, which has a floorplan of 12x12 square meters and it suits the local character of the museum. The shape is extruded to 28x12 square meters and functional cuttings into the volume mark the entrance and exhibition space.

Museum Ter Aar / Drost + van Veen architecten - Facade, Garden
© Jan de Vries

The museum is manifested among the existing trees and has a strong massive silhouette, because of the skin made from grey rooftiles, the roof and walls merge into one another.

Museum Ter Aar / Drost + van Veen architecten - Facade
© Jan de Vries

Interior

The interior is functional and quiet. Walls and ceilings are made in dark stained plywood so that the focus is at the special collection. All secundairy functions such as the multifuntional room, toilets, kitchen and meeting space are combined in one volume. The wide gangways around the volumes are ideal for presenting the collection and changing exhibitions. For ships and barges is a special place where the full height of the building can be used.

Museum Ter Aar / Drost + van Veen architecten - Image 11 of 17
© Jan de Vries

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ter Aar, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Museum Ter Aar / Drost + van Veen architecten" 07 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/94062/museum-ter-aar-drost-van-veen-architecten> ISSN 0719-8884

© Jan de Vries

泰尔阿勒博物馆 / Drost + van Veen architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.