Yard Apartment / Qisi Design

Yard Apartment / Qisi Design

stairs and sofas. Image © CL studioview from the bar to the bookshelf. Image © CL studiowork and activity areas that do not disturb each other. Image © CL studioyard scene. Image © CL studio+ 28

  • Architects: Qisi Design
  • Area Area of this architecture project Area:  25
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  CL studio
  • Architect In Charge:Xixi Chen, Chong Fu
  • Consultant:Shanghai Long Qian Architectural Decoration Engineering Co., Ltd
More SpecsLess Specs
bar area. Image © CL studio
bar area. Image © CL studio

Text description provided by the architects. Qisi Design was commissioned to renovate a tiny house with a yard. The house is located on the ground floor of a historic conservation building on Huaihai Road, Shanghai . After years of property division, the house is now only 25 square meters. The new owner hopes to transform it into a short rent home. The designer carries out the design around the goal of "how to create a warm, comfortable place that can accommodate a variety of activities in a 25 square meter space". The designers fully develop the space potential of small houses by establishing indoor and outdoor connections, making use of mezzanine and function superposition. Finally, the designers create a rich space that has complete living function and can accommodate the party of many people.

work and activity areas that do not disturb each other. Image © CL studio
work and activity areas that do not disturb each other. Image © CL studio

Concept Generation
The designer combines the courtyard with the interior space to obtain more usable area and the possibility of carrying out activities. Through the activities between people to establish the overall connection of space. The designer takes an "activity axis" as the main line. Rich activity scenes are unfolded on this axis.

Scene 01-Yard
The yard is located on the south side of the building. The yard is surrounded by low buildings, which makes people feel isolated. It can be used as an outdoor living room when the weather is good.

yard scene. Image © CL studio
yard scene. Image © CL studio

Scene 02-Bar Area
Because the window openings of historical conservation buildings can’t be changed, this restriction dispels the designers' idea of directly connecting the interior and exterior spaces through physical means. The designer set up two bars in and out of the window respectively, which established indirect connection for the inside and outside. External activities and internal activities are linked through windows. The boundary between inside and outside is the "transparency of phenomenon" mentioned by Colin Rowe.

bar area. Image © CL studio
bar area. Image © CL studio

bar area. Image © CL studio
bar area. Image © CL studio

Scene 03-Semi Sunk Living Room
Before the renovation, the ground was raised 45 cm. Only the toilet area was at the original elevation of plus or minus zero. In the renovation, the architects kept the floor height of the kitchen area and lowered the floor height of the living room and the bathroom area to the original elevation. Living room forms a semi sinking space with a sense of wrapping.

stairs and sofas. Image © CL studio
stairs and sofas. Image © CL studio
view from the bar to the bookshelf. Image © CL studio
view from the bar to the bookshelf. Image © CL studio

The height difference creates a rich sense of space. Both sides of the step are defined as sofas. The stair handrails act as bookshelves and wardrobes at the same time. Wood veneer and wood furniture bring affinity to the space. The boundary between furniture and architecture becomes blurred, which is conducive to making full use of every space.

view from the living room to the bathroom. Image © CL studio
view from the living room to the bathroom. Image © CL studio
stairs and sofas. Image © CL studio
stairs and sofas. Image © CL studio

Scene 04-Mezzanine Bedroom
The mezzanine is the bedroom area. Due to the limitation of floor height, the mattress is directly on the ground. The fixed furniture arranged on both sides of the bed enriches the use function of the mezzanine, and also creates the area that does not disturb each other with the below space.

mezzanine front. Image © CL studio
mezzanine front. Image © CL studio

partial viewof mezzanine. Image © CL studio
partial viewof mezzanine. Image © CL studio

Scene 05-Bathroom Area
The bathroom area covers the space below the mezzanine. At ordinary times, the basin area and bath area are completely open to the living room. You can put down the shower curtain to block privacy if necessary. The dark color bathroom area wrapped by cement paint brings the residents a sense of tranquility and relaxation under the carefully designed lighting.

Although the whole room is small, standard bathtubs are still set up to make the bathing experience more complete. When using the bathtub, you can directly see the TV through a whole glass partition.

view from the bathroom to the bookshelf. Image © CL studio
view from the bathroom to the bookshelf. Image © CL studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Yard Apartment / Qisi Design" 02 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940587/yard-apartment-qisi-design/> ISSN 0719-8884
overview of space. Image © CL studio

小庭院之家 / 栖斯设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.