We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Houses in Lago Colico / Benjamin Goñi Arquitectos + Claro + Westendarp Arquitectos

Houses in Lago Colico / Benjamin Goñi Arquitectos + Claro + Westendarp Arquitectos

© Andrés Goñi H.© Andrés Goñi H.© Andrés Goñi H.© Andrés Goñi H.+ 24

Cunco, Chile
More SpecsLess Specs
© Andrés Goñi H.
© Andrés Goñi H.

Text description provided by the architects. The commission was to design two identical houses for two families in a narrow site on a gentle slope on a lake shore.

© Andrés Goñi H.
© Andrés Goñi H.

Two important problems arise that are proposed to be solved: on one hand, how to manage the few linear meters of views equally for both houses, and on the other hand, how to maintain the independence of both houses while enhancing the relationship between them.

© Andrés Goñi H.
© Andrés Goñi H.
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Andrés Goñi H.
© Andrés Goñi H.

Two types of priority views were recognized: the one facing the lake, and the view between trees on the farthest shore, which determined two directions within the site. Taking these views / directions into account, we decided to prioritize as the places that those views should have, the living rooms of both houses and the main bedrooms.

© Andrés Goñi H.
© Andrés Goñi H.
Sections
Sections
© Andrés Goñi H.
© Andrés Goñi H.

Under this criterion, the houses are arranged as a set of two angles that are mirrored, alternating the views and orientations between the units: the living room of one will have a view similar to the main bedroom of the other.

© Andrés Goñi H.
© Andrés Goñi H.

The space between houses is designed as a wooden plaza / terrace that is protected from the wind and frames the view of the lake and is the meeting place between the two families. The houses are accessed from this place, and the interior circulations are arranged facing this place, while the most private rooms are all facing the outside, in order to maintain the privacy of each unit.

© Andrés Goñi H.
© Andrés Goñi H.

SIP panels were chosen as the construction system, due to their good thermal insulation, and care was taken to incorporate elements of the architecture of southern Chile, such as the chiflonera (the place where people prepare to go outside) , and instead of making eaves as a roof finish, frames are built in the openings of windows, to keep rain away from the windows.

© Andrés Goñi H.
© Andrés Goñi H.
Sections
Sections
© Andrés Goñi H.
© Andrés Goñi H.

The houses consider solar panels for the generation of electricity in the design, because they are in a place where the layout of the electrical network does not reach, so the roof angles consider the inclination to facilitate the accumulation of energy.

© Andrés Goñi H.
© Andrés Goñi H.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Houses in Lago Colico / Benjamin Goñi Arquitectos + Claro + Westendarp Arquitectos" [Casas Lago Colico / Benjamin Goñi Arquitectos + Claro + Westendarp Arquitectos] 29 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940436/houses-in-lago-colico-benjamin-goni-arquitectos-plus-claro-plus-westendarp-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.