Guapa Cordon Sur Apartments / Mola Kunst + Mateo Nunes Da Rosa

Guapa Cordon Sur Apartments / Mola Kunst + Mateo Nunes Da Rosa

© Ignacio Correa, The propio© Ignacio Correa, The propio© Ignacio Correa, The propio© Ignacio Correa, The propio+ 25

  • Lead Architects:Lucas Mateo, Mola Kunst
  • Design Team:Ignacio Peyro, Aleka Ramírez, Massimiliano Fraga
  • Clients:Eldecor
  • Engineering:Magnone-Pollio
  • Consultants:Gustavo Raimondo, Martín Bertocchi
  • City:Montevideo
  • Country:Uruguay
More SpecsLess Specs
© Ignacio Correa, The propio
© Ignacio Correa, The propio

Text description provided by the architects. A transformation of a large patio house into seven individual apartments. The original house belonging to the beginning of the century, had been already renovated before, having the particularity of a very extensive service ground floor, and an upper level of housing very high, enough for making seven units on the lot.

© Ignacio Correa, The propio
© Ignacio Correa, The propio

The biggest intervention was to open a large void (patio) that divided the building into two large volumes that were connected through a bridge, taking use of the original staircase and corridors of the existing house. A new folded iron stair is added for reaching the roof level, going through the original void of the skylight.

© Ignacio Correa, The propio
© Ignacio Correa, The propio
Groun Floor Plan
Groun Floor Plan
© Ignacio Correa, The propio
© Ignacio Correa, The propio

All apartments have double East-West orientation, having terraces, patios or balconies, depending its location. On the ground floor you can find three apartments of one level, and on the upper floor four duplex apartments.

© Ignacio Correa, The propio
© Ignacio Correa, The propio

The general identity of the complex triggers from the coexistence of the original structure and the new steel structures that form the mezzanines, stairs, railings, bars and a new ventilated facade.

© Ignacio Correa, The propio
© Ignacio Correa, The propio
Section
Section
© Ignacio Correa, The propio
© Ignacio Correa, The propio

The facade develops in an incremental system, in order to resolve the privacy of the ground floor that´s connected to the street, towards the highest and most intimate sector in the upper level. The adopted design is a chevron pattern that alternates fills, voids and filters that conform a large plane of variable perception. Both in its tonality, shades or transparency, the GRC panels and the steelwork generate a different effect depending on the sunlight and the position in which it is observed.

© Ignacio Correa, The propio
© Ignacio Correa, The propio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cordón, Montevideo, Departamento de Montevideo, Uruguay

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Guapa Cordon Sur Apartments / Mola Kunst + Mateo Nunes Da Rosa" [Apartamentos Guapa Cordón Sur / Mola Kunst + Mateo Nunes Da Rosa] 28 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940387/guapa-cordon-sur-apartments-mola-kunst-plus-mateo-nunes-da-rosa> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.