Ningbo New Library / SHL

Ningbo New Library / SHL

© Adam Mørk© Adam Mørk© Adam Mørk© Adam Mørk+ 28

Ningbo, China
  • Artist Collaboration :Richard Sweeney
  • Art Facilitation And Fabrication:UAP
  • City:Ningbo
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Adam Mørk
© Adam Mørk

Text description provided by the architects. The 31,800-square-metre Ningbo New Library. Located 200 kilometres south of Shanghai at the centre of Ningbo, China’s new cultural hub, the library is a vital element in the ongoing development of the city. Founded in 1927, the original Ningbo City Library held the largest collection of historic and ancient books in the region and attracted three to four thousand daily visitors. The new library, with its open, accessible architecture, aims to double the number of daily visitors and become the cultural heart of the community.

© Adam Mørk
© Adam Mørk
Site plan
Site plan
© Adam Mørk
© Adam Mørk

“We first came to Ningbo seven years ago when the Eastern New Town area of Ningbo was just beginning to slowly redevelop,” said Chris Hardie, Partner and Design Director Shanghai at Schmidt Hammer Lassen. “To see the library completed and part of not only the new ecological wetland landscape but also the fabric of the local culture is a rewarding milestone for our team.”

© Adam Mørk
© Adam Mørk
© Adam Mørk
© Adam Mørk

An airy, welcoming new home to two million books. Ningbo New Library is organized around an 8,000-square-metre open “square” on the first level. It comprises the most popular library functions and collections including the main lobby, reader services, children’s library, 24-hour library, a library for the visually impaired, two lecture halls, a café, and the grand reading room. The ground floor is visually open on all sides, connecting it to an external public plaza and a landscaped ecological park and lake.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

“We wanted to create a very legible building for Ningbo,” says Hardie. “The previous library was quite labyrinthine, so Ningbo New Library has intentional spatial clarity.” In the heart of the library is a central atrium that cuts vertically through the building’s five levels. The generous, 28-metre-high space connects the ground floor square with a series of quieter research spaces and the historic collections on the floors above. The use of natural daylight in all interior spaces is optimized through the building orientation, and natural ventilation is maximized through the central atrium.

© Adam Mørk
© Adam Mørk
Section
Section
© Adam Mørk
© Adam Mørk

A landscape of contemplation. The spatial and architectural concept for the library creates a strong identity at the heart of the development. The journey to the main entrance over the wetland takes the user through a journey of escapism and contemplation, where bridges, walkways, water, and nature blend as one sculptural landscape. A distinct and open facade welcomes visitors while casting a shimmering reflection on the lake. The serene surrounding library landscape contains gardens where ponds form habitats for aquatic plants and animals and where the sky reflects in the pools’ surfaces. The landscape acts as a retreat for meditation and contemplation where people can disconnect from their busy daily lives and enjoy tranquility and relaxation.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ningbo, Zhejiang, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ningbo New Library / SHL" 14 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939659/ningbo-new-library-shl> ISSN 0719-8884
© Adam Mørk

宁波图书馆新馆 / SHL

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.