All
Projects
Products
Events
Competitions

Griveo Building / Estudio NDG

Griveo Building / Estudio NDG
© Natalia Del Giudice
© Natalia Del Giudice

© Natalia Del Giudice © Natalia Del Giudice © Natalia Del Giudice © Natalia Del Giudice + 24

Villa Pueyrredón, Argentina
  • Architects: Estudio NDG
  • Area Area of this architecture project Area:  1680
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Natalia Del Giudice
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, JOHNSON ACERO, FV, Trimble
  • Lead Architect: Natalia Del Giudice
  • Engineering: Alejandro Del Giudice
More Specs Less Specs
© Natalia Del Giudice
© Natalia Del Giudice

Text description provided by the architects. The building is located in Villa Pueyrredón, neighborhood in the Autonomous City of Buenos Aires, on a plot of 8.66m in front and 50m deep. It consists of 24 divisible mono-room units and two patios that seek to integrate and enhance themselves with the spaces freed from neighboring buildings. The project faced the challenge of deepening the densification of the city in the context of a neighborhood of low houses and a tennis club in front.

© Natalia Del Giudice
© Natalia Del Giudice
Plan
Plan
© Natalia Del Giudice
© Natalia Del Giudice

A building was projected that, from the study of the materials and the path of the sun, is consolidated on the municipal line, without balconies and with a metallic envelope system of sliding parasols that generates variable degrees of opacity and regulates the exchanges between interior and exterior, allowing it to be modified according to the lighting conditions, shadows and the activities of its occupants. The ground floor is released to generate access, common spaces and parking, while seeking to continue with the public space with the transparency of the access gate and the material continuity of the pavement of the sidewalk, thus reinforcing the idea to prolong the public over the private. The inward staggering from the municipal line to the access gate seeks to create a contrast between the height of the exterior and its interior, of a sizeable for pedestrians.

© Natalia Del Giudice
© Natalia Del Giudice
Axo
Axo
© Natalia Del Giudice
© Natalia Del Giudice

The standard plan is organized into three longitudinal strips determined by the structure, grouping the humid cores in the middle strip to be able to free the lateral ones and give flexibility in the assembly and use of space as well as making cross ventilation possible. The reinforced concrete structure is visible on the outside next to the brick, both noble and low-maintenance materials.

© Natalia Del Giudice
© Natalia Del Giudice

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Griveo 2250, C1419EVB CABA, Argentina

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Griveo Building / Estudio NDG" [Edificio Griveo / Estudio NDG] 22 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938993/griveo-building-estudio-ndg/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.