We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Bunker House / Nha Dan Architects

Bunker House / Nha Dan Architects

© Hiroyuki Oki© Hiroyuki Oki© Hiroyuki Oki© Hiroyuki Oki+ 28

Ciudad Ho Chi Minh (Saigón), Vietnam
  • Design Team : Tran Minh Phuoc, Luong Hien Phuong
  • Structural Engineers : Do Thanh Tuan
  • Mep Engineers : Trinh Van Tam
  • Construction Management : Nguyen Khac Dong
  • Mep Engineering : Trinh Van Tam
  • City : Ciudad Ho Chi Minh (Saigón)
  • Country : Vietnam
More SpecsLess Specs
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. In previous projects, a system of concrete beams and columns was used to free the floor plans of columns, better connecting the different spaces while letting the outdoors in. In Bunker House, we employed this concrete system not only as structure, but also as spatial partitions and the project’s guiding aesthetics.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

A series of concrete columns grouped into 3 legs serve as structural anchor points for the cantilevered waffle slabs. These 3 legs define the spatial experiences throughout the house: on the first floor, the first leg protects the living spaces from the outside world; the second, essentially an elevator core, and the third leg together delineate a soft border between served and service spaces.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The first and second leg accentuate the living and dining room with the added height. On the upper levels, these legs merge with non structural walls to define the limits between the interior and the outdoors, and partition off the upper level into smaller rooms. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Section
Section
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The raw aesthetic and texture from the waffle slabs’ ribs are continued onto the concrete and metal pergolas on the outside, and also the ceilings and walls. The resulted interior space feels contained and sturdy like a bunker, and yet fluid, airy and full of natural light.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Bunker House / Nha Dan Architects" 06 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938965/bunker-house-nha-dan-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.