We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Town House / Atheleia Arquitectura

Town House / Atheleia Arquitectura

© Andrés Arias© Andrés Arias© Andrés Arias© Andrés Arias+ 20

El Alto Ampurdán, Spain
  • Area Area of this architecture project Area:  2164 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Andrés Arias
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cortizo, Daikin, Acor, Cemento natural Tigre, Saitra
  • Design Team:Salvador Tarradas, Borja Fernández, Cristina Franco
  • Engineering:Codi Estudi
  • City:El Alto Ampurdán
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Andrés Arias
© Andrés Arias

Text description provided by the architects. The access to the property is facing north, and the first construction we meet is the old barn. We walk through the patio area, used as a garden and chicken coop. We access the main building through a ramp which consists of two floors: the lower one for livestock and the upper one used as living quarters.

© Andrés Arias
© Andrés Arias
© Andrés Arias
© Andrés Arias

Facing south, we find the orchard area and views towards the Empordà plains and the Gulf of Roses. The old town’s urban pattern follows the same logic: a mosaic of stone walls and a cross relationship of street-house-orchards-views. Then, the first step of the restoration is the analysis of the stone walls and the adaptation of the design to the pre-existing construction values.

© Andrés Arias
© Andrés Arias

The main concept of the project is to create a large opening in the main building to allow views of the landscape from any point on the main floor, while forming an inner world of relationships among all living quarters through the patio. To enhance the patio as a lively space, the night area will be located at the old barn’s side and the day area in the existing volume of the home. The patio is conceived as a green pergola to naturalize this space to create a degree of privacy with neighboring constructions.

© Andrés Arias
© Andrés Arias
© Andrés Arias
© Andrés Arias

The lower floor is a private enclosed area topped with a Catalan vault and illuminated by embrasures and conceived as an intimate space with a fireplace for the family. Across a passage excavated in the rock, we have access to the night volume where we locate the bathrooms and bedrooms. From this location we finally have again a view to the landscape through the patio.

© Andrés Arias
© Andrés Arias
© Andrés Arias
© Andrés Arias

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Town House / Atheleia Arquitectura" [Una casa de pueblo / Atheleia Arquitectura] 29 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938444/a-town-house-in-masarac-atheleia-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.