Les Éditions Passe-Temps Offices / Quinzhee Architecture

Les Éditions Passe-Temps Offices / Quinzhee Architecture

© Dave Tremblay / 1Px© Dave Tremblay / 1Px© Dave Tremblay / 1Px© Dave Tremblay / 1Px+ 29

  • Area Area of this architecture project Area:  2500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Dave Tremblay / 1Px
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Alumicor, DonBar, Mac, Nordic Structures, Trimble, Vicwest, Vitrerie Lévis
  • Design Team:Guillaume Fafard, Marie-Jeanne Allaire-Côté, Pierre-Olivier Bureau-Alarie
  • Clients:Les Éditions Passe-Temps
  • Contractor:L'intendant
  • Structural Engineer:Groupe Genius
  • Electro Mechanical Engineer :GBi Services d'ingénierie
  • Collaborators:Étienne Dumas Artiste 3D, Simard Cuisine et Salle de bains, LUMI)R, Béton Optima, LED électrique
  • City:Québec
  • Country:Canada
More SpecsLess Specs
© Dave Tremblay / 1Px
© Dave Tremblay / 1Px

Text description provided by the architects. Les Éditions Passe-Temps, a family business working in the publishing of educational material for children, acquired in 2018 a building in the Carrefour-du-Commerce industrial area to fit out their new offices and their production workshop.

© Dave Tremblay / 1Px
© Dave Tremblay / 1Px

The main challenge of this renovation project was to transform an industrial building into a welcoming and fun working space. In this sense, most of the effort has been put into providing natural light.

© Dave Tremblay / 1Px
© Dave Tremblay / 1Px

The addition of generous curtain wall sections greatly improve the workspaces and offer, from the new mezzanine, a view of the treetops bordering the plot. The new marquise make a smooth transition between the renovated section and the existing one in addition to adding to the facade an angled line which breaks the rigidity of the industrial building.

© Dave Tremblay / 1Px
© Dave Tremblay / 1Px

The use of a metallic cladding of the same color as the one already existing harmonize the new volume with the rest of the building. However, its smoother profile emphasizes, with the subtle play of textures, the marriage between the old and the new.

© Dave Tremblay / 1Px
© Dave Tremblay / 1Px

The wood-like cladding brings warmth to the facades and, inside, the juxtaposition of pine elements with the existing concrete floor and the white steel structure makes the spaces inviting.

© Dave Tremblay / 1Px
© Dave Tremblay / 1Px
Mezzanine floor plan
Mezzanine floor plan
© Dave Tremblay / 1Px
© Dave Tremblay / 1Px

The comfort of the occupants is also improved due to the creation of flexible workspaces, like thematic meeting rooms or even the coffee space with central fireplace. Finally, like their products, custom furniture adds a playful touch to the spaces.

© Dave Tremblay / 1Px
© Dave Tremblay / 1Px

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:515 Rue Michel-Fragasso, Québec, QC G2E 5K6, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Les Éditions Passe-Temps Offices / Quinzhee Architecture" 29 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938436/les-editions-passe-temps-offices-quinzhee-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.