A.B.V. House / Andrade Morettin Arquitetos Associados

A.B.V. House / Andrade Morettin Arquitetos Associados
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

© Maíra Acayaba© Maíra Acayaba© Maíra Acayaba© Maíra Acayaba+ 22

Río de Janeiro, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  4187 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Maíra Acayaba
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Foscarini, Alwitra, Brastemp, Deca, Dimlux, Lumini, Mekal, O/M, Phoenix, Samsung, Tecnosystem, Tramontina, Trimble Navigation, reka iluminacao
  • Lead Architect:Adriane De Luca
  • Project Team:Bruno Gondo, Carlos Eduardo Miller, Fernanda Mangini, Gabriel Sepe, Guido Otero, Raphael Souza
  • Installation:Zamaro Engenahria
  • Lighting:Lux Projetos
  • Landscape:Isabel Duprat
  • Management:Canal & Musse / Construtora São Bento
  • City:Río de Janeiro
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Text description provided by the architects. This project is located in a charming property set in the midst of the rainforest, in Barra da Tijuca, Rio de Janeiro. The presence of this beautiful landscape and lush woods determines the atmosphere of the place.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The combination of this valuable atmosphere, the generosity of open spaces and proximity to the urbanized area of the city, was the ultimate motivation for the owners to decide to adapt this place to become their permanent home. The occupation of the property will be provided by introducing three small constructions located precisely on the projection of three existing buildings. Here is shown the pavilion that will accommodate the collective activities and the bedrooms for guests.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba
First Floor Plan
First Floor Plan
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

From a joint review with the owners, we decided to build with the existing. This strategy, besides proving rationality by taking advantage of much of the cumulative effort existent, still expresses the desire to preserve the natural heritage. A notion of active preservation, considering the coexistence of the parties.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The existing building, executed in stone and brickwork, will be partially demolished to accommodate a small volume, with total floor area of 389m2. The new pavilion is inserted on the elements of stone and ivy remnants of this building, constituting a hybrid element that encloses the existing building, new construction and the natural landscape itself. The pavilion is designed as a single volume that seeks to integrate the various activities that must be accommodated. Its peripheral circulation allows content to be grouped freely inside while providing continuous perception of the views.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The Roof, conceived as a pergola, provides permanent shadow over the main volume as well as the living areas outdoors. This detachment, main strategy for climate conditioning, allows the free passage of air between the building elements and provides cooling and removal of excessive moisture. Constructed from a metal skeleton, the pavilion will run as an assembly of prefabricated components, incorporating wooden floor and ceiling, wooden pergola, waterproofing blanket, aluminum frames, external enclosure with glass and mosquito screens, internal partitions with wood paneling and shelving library made of resin.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "A.B.V. House / Andrade Morettin Arquitetos Associados" [Residência A.B.V. / Andrade Morettin Arquitetos Associados] 27 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938083/abv-house-andrade-morettin-arquitetos-associados> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.