We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

2 Single Rooms / Ji Architect

2 Single Rooms / Ji Architect
Entrance after renovation. Image © Hongyue Wang
Entrance after renovation. Image © Hongyue Wang

The exterior of bedroom 1. Image © Hongyue WangPublic corridor. Image © Hongyue WangPublic corridor. Image © Hongyue WangPublic pantry. Image © Hongyue Wang+ 27

Beijing, China
  • Architects: Ji Architect
  • Area Area of this architecture project Area:  37
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Hongyue Wang
More SpecsLess Specs
The exterior of bedroom 1. Image © Hongyue Wang
The exterior of bedroom 1. Image © Hongyue Wang

Text description provided by the architects. Jí Architect, at the request of Party A, remodeled a 37 m2 old house in a Hutong of Beijing. The original dwelling, with a 2.7 m clear height and only one bedroom, turned into a full-featured staff residence with two independent bedrooms.

Public corridor. Image © Hongyue Wang
Public corridor. Image © Hongyue Wang

The house is located on the first floor of a two-story building lining the North Xinhua Street. Though with an exclusive entrance, the house's lighting and ventilation were less than ideal. An open shaft in the rear part of the house cut into the access to the bathroom, a total inconvenience especially on rainy days.

Our solutions and Goals:
1.The shaft was moved northward horizontally by 0.75 m, sparing the room for an indoor passage to the bathroom. The area freed by the move was also transformed to be part of the outdoor courtyard integrated into bedroom

Public corridor. Image © Hongyue Wang
Public corridor. Image © Hongyue Wang
New skylight and yard. Image © Hongyue Wang
New skylight and yard. Image © Hongyue Wang

2.Each of the bedrooms was equipped with a bed, a desk, and cabinets for daily living. The space was cleared after the renovation and two large wooden pieces of furniture were placed, it also forming the boundary of the two bedrooms and providing spacious room for storage.

Bedroom 1. Image © Hongyue Wang
Bedroom 1. Image © Hongyue Wang
Flexible space diagram
Flexible space diagram
Bedroom 2. Image © Hongyue Wang
Bedroom 2. Image © Hongyue Wang

3.A public area was embedded between two bedrooms functioning as a living room, a mini kitchen, a dining room, and a laundry room. A sofa zone shaped by the backspace of bedroom 1 created when the bed of bedroom 1 was raised. Pulling out the table and chairs with wheels under the countertop, the two residents could savor a cup of coffee in serenity

Public pantry. Image © Hongyue Wang
Public pantry. Image © Hongyue Wang

Public pantry and corridor. Image © Hongyue Wang
Public pantry and corridor. Image © Hongyue Wang

4.Semi –transparent materials and operable elements adopted as part of the boundary of the two bedrooms. The design facilitated the ventilation and creates visual connection between the bedrooms and the public area and endowed residents with full control over their room’s privacy and openness.

Skylight and yard. Image © Hongyue Wang
Skylight and yard. Image © Hongyue Wang

In spite of the limited space, we intended to create the comfort and privacy of the two bedrooms while maximizing the possibilities for two residents to communicate and make changes in the blank space. The perfect independence of the two wooden box-like rooms floating in the white space provided residents with an amazing living experience of privacy and freedom.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "2 Single Rooms / Ji Architect" 28 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938002/2-single-rooms-ji-architect> ISSN 0719-8884
© Hongyue Wang

单人居X 2 / 亼建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.