We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

VOX POD / WMB Studio

VOX POD / WMB Studio

© Ed Butler© Ed Butler© Ed Butler© Ed Butler+ 22

  • Architects: WMB Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  3
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Ed Butler
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Adobe, Kvadrat, Microstation
More SpecsLess Specs
© Ed Butler
© Ed Butler

Text description provided by the architects. As one of Europe’s largest and busiest children’s hospitals, Alder Hey requires feedback from hospital staff and users to inform continuous improvement and innovation. Vox Pod was commissioned by the Future Developments Team to facilitate this process by providing a space for people to record their thoughts and suggestions on video. The space needed to be mobile, moving between locations, serving multiple departments within the hospital, and forming an orientation point for key public events. 

© Ed Butler
© Ed Butler
Isometric
Isometric
© Ed Butler
© Ed Butler

The approach was to design an adaptable and flexible object. The form is derived from a radiused and extruded equilateral triangle, divided into three equal modules. The segmentation facilitates ease of movement and allows for reconfiguration as individual elements, a connected pair, or as a completely enclosed pod. As well as fulfilling the key objectives of the brief, Vox Pod sits as a sculptural beacon within the hospital.

Section
Section

Located within active, open-plan areas, the pod also serves as an informal conversation space and micro-meeting room. The language of acoustic foam pyramids, commonly found within the interiors of sound booths, is inverted to become a functional, expressive, and tactile skin. This exterior provides an intriguing and distinctive texture within the hospital environment, engaging for patients and staff alike.

© Ed Butler
© Ed Butler

Internally, a birch ply lining combines with warm-coloured fabrics to create a comfortable and calming space for thought and contemplation. An oculus rooflight and porthole windows ensure natural light ingress, whilst maintaining visibility of, and connection to the wider hospital environment. Vox Pod is the first prototype, with further versions planned for 2020.

© Ed Butler
© Ed Butler

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:E Prescot Rd, Liverpool L12 2AP, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "VOX POD / WMB Studio" 26 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937992/vox-pod-wmb-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.