Shirasu, Sakurajima EcoHouse / ASEI ARCHITECTS

Shirasu, Sakurajima EcoHouse / ASEI ARCHITECTS

© Daici Ano© Daici Ano© Daici Ano© Daici Ano+ 35

  • Architects: ASEI ARCHITECTS
  • Area Area of this architecture project Area:  203
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Daici Ano
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Lumion, Kagoshima Prefectural of Industrial Technology, Stoneworks, Trimble
  • Architect In Charge:Asei Suzuki
  • Design Team:ASEI ARCHITECTS
  • Site Area:489.22 ㎡
  • Building Area:122.28 ㎡
  • Storeys:2
  • Structure:Masonry
  • The Cost:€488,000 (¥ 53,000,000)
  • The Start Of Design Date:October 2015
  • City:Kagoshima
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Daici Ano
© Daici Ano

Text description provided by the architects. Modern architecture has three established branches: design, structure and equipment. In recent years where environmental consideration has become a prerequisite in designing new buildings, an increased number of efforts to review regional characteristics are being put into design and equipment. However, such efforts have not yet reached the branch of structure, and buildings are usually designed based on common reason when structure was environmental architecture in and of itself before Modernism—a branch principally based on regional characteristics.

© Daici Ano
© Daici Ano
Plans
Plans
© Daici Ano
© Daici Ano
© Daici Ano
© Daici Ano

The site is located in a residential neighborhood covering the hilltop overlooking Sakurajima. To our surprise, an American owner asked us for a sustainable residence using adobe or earth like Taos Pueblo, an ancient pueblo in the arid region of the United States designated a UNESCO World Heritage Site. While using adobe bricks in Kagoshima was difficult due to its wet climate, we saw a primitive but progressive possibility in a house made with native soil.

© Daici Ano
© Daici Ano

There lies unused underground soil known as shirasu (volcanic soil) in Aira Caldera of Kagoshima. Using shirasu, we designed a brick house that uses blocks as its founding structure for the first time. With limited block and concrete aggregate resources in Japan, we put shirasu to practical use as an alternative source and proposed a new environmental architecture from a long-term perspective. We divided the masonry structure with limited allowance into small structures by room and arranged them in a way that allows the owner to explore their use.

© Daici Ano
© Daici Ano
Section Detail 1.50
Section Detail 1.50
© Daici Ano
© Daici Ano

The space full of possibilities lets fresh air pass through in summer and retains heat in winter for comfortable indoor climate conditions, creating the atmosphere of a bright sunny day. The balanced thermal environment achieved by the structure composed of shirasu blocks brings about the correlation between life and environment. Therefore, the house allows the owner to connect with the natural world beyond indoor and outdoor and realize an open, relaxed lifestyle.

© Daici Ano
© Daici Ano

It is no exaggeration to say that this is just about the ideal integration of design, structure and equipment. With this house, we aim for a new structure style—“structure based on regional characteristics”—integrating design, structure and equipment, instead of retreating into materialism.

© Daici Ano
© Daici Ano

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Shirasu, Sakurajima EcoHouse / ASEI ARCHITECTS" 20 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937786/shirasu-sakurajima-ecohouse-asei-architects> ISSN 0719-8884
© Daici Ano

樱岛环保住宅 / ASEI ARCHITECTS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.