All
Projects
Products
Events
Competitions

House G / Interval Architects

House G / Interval Architects

Vegetable garden. Image © Zhi Geng Roof garden. Image © Zhi Geng Mezzanine. Image © Zhi Geng Terrace. Image © Zhi Geng + 38

Shanghai, China
  • Architects: Interval Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  230
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Zhi Geng
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Jinda 金达彩瓦, Rongzhen 荣振石材, Terraco 涂耐可, Urksir 欧克斯
  • Architect In Charge: Oscar Ko, Yunduan Gu
  • Design Team: Oscar Ko, Yunduan Gu, Hanqi Fang, Yi Zhou, Heqiao Chen, Changqing Ye, Jingyi Chen
  • Collaborators: Shanghai Tangwei Contractor Co. Ltd, Shanghai Hengzhi Contractor Co. Ltd.
More Specs Less Specs
Terrace. Image © Zhi Geng
Terrace. Image © Zhi Geng

Text description provided by the architects. Background
The countryside of China has in recent years undergone rapid changes due to the national policy to encourage development of rural areas.  Large amount of boutique hotels, B&Bs, tourist centers, Instagram-able cafes, bookstores were erected amidst the beautiful scenery of China's suburb.  These tourism-driven projects generally existed as products that add values to developers' investments and depict a rural utopia.  They have recently become the typical model of rural rejuvenation in China.  Contrary to this typical and utopian model, House G is an atypical mode of rural intervention in the way that it is an architecture designed for a local family, rather than for investors.  The design is honestly based on the true and fundamental needs of users and their living experiences.  It is a house that reflects the daily domestic lives and activities of the family, as opposed to be a spectacle inserted in the suburban landscape.

Overlooking west facade. Image © Zhi Geng
Overlooking west facade. Image © Zhi Geng

Contextual constraints
House G is located in a suburban village two hours away from Shanghai. The client is an aged couple whose children lives in downtown Shanghai but occasionally visit. The village has a set of serious regulations governing the design of the houses in terms of areas, height, orientation and etc. Local customs such as superstitions or cultural traditions and beliefs form another layer of constraints. The two sets of "rules" basically define the current domestic vernacular landscape in the rural areas of Yangtze Delta Region. As a response to these constraints, the house adopted a form that elegantly and humbly exists in the surrounding as opposed to be an icon imposed onto the landscape. It took the form of a linear pitched-roof longitudinal volume that naturally blends in the context. The south facade is elongated to increase exposure to sunlight and views towards the paddy. Extended roof and continuous balconies emphasized the horizontality of the house, which perceptually reduces the height of it, and unifies the two separate volumes into a whole. The overhanging horizontal roof is also an element derived from the traditional vernacular architecture in Southern China.

Vegetable garden. Image © Zhi Geng
Vegetable garden. Image © Zhi Geng
First floor plan
First floor plan
Mezzanine. Image © Zhi Geng
Mezzanine. Image © Zhi Geng

Hierarchy of publicness
The first level of the house was designed to reflect the mode of communication and living habits of the house owners.  The concept of publicness becomes hierarchical and was manifested in various spatial manners.  Contrary to a residence in the city or a weekend house of urban dwellers, a vernacular house in the village does not only fulfill the needs to live, but also the needs to produce and interact with neighbors.

Corridor on 2nd floor. Image © Zhi Geng
Corridor on 2nd floor. Image © Zhi Geng

The yard on the South is the most public area of the house.  It functions as the official entrance, a place for food production, and a place of interaction.  Part of the southern yard are reserved for growing of crops and locally-grown vegetables.  The earth still firmly ties to each village resident in terms of emotion, security, reference to time, and food production.  Other part of the yard becomes the extension of domestic life from the interior outwards.  Benches and outdoor washing sinks are placed at the periphery of the court.  They subtly define the boundary of the property and provide spaces of interaction between the house owner and their neighbors.  The extended balcony on the second level not only provides shading and protection from rain, but also defines an area for neighbors to gather.

Bathroom. Image © Zhi Geng
Bathroom. Image © Zhi Geng

The foyer of the house is not merely an entrance, but also a leisure space for house owner to play Majong with his neighbors.  The living room performs not only as a space of gathering for the family, but also is a religious space to worship the ancestors during special occasions.  The second level of the house is the private domain and a place for mental retreat.  Washrooms and bedrooms for the owner and their children who sometimes visit are connected by a double-height corridor which spatially extends upwards to the mezzanine on top.  A bar table is placed in this corridor to provide a "node" for the family to have cup of tea and relax, thus eliminating the nature of the space as pure circulation. 

Roof garden. Image © Zhi Geng
Roof garden. Image © Zhi Geng

The continuous balconies and terrace is an extension of interior spaces on the second level.  They provide a chance to enjoy the great views of the surroundings and a place for family members and close friends or relatives to gather without being disturbed by the neighbors.  The small courtyard on the mezzanine level is the most private area of the house and is only used by the family members.  It is a place to read, reflect and contemplate, especially for the owner's daughter who resides in the city and occasionally returns and seeks solitude.

Terrace. Image © Zhi Geng
Terrace. Image © Zhi Geng

The ordinary versus the spectacle
House G offers us an opportunity to re-think and challenge the utopian mode of development going on in China's countryside.  Should the countryside be the next testing ground for architects and investors to impose and create icons and spectacles?  Or should rural rejuvenation be a reflection and improvement of the local needs and habits?  House G takes a humble attitude and offers a new perspective in defining the domestic and vernacular landscape of Shanghai's suburb.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House G / Interval Architects" 17 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937631/house-g-interval-architects/> ISSN 0719-8884
Terrace. Image © Zhi Geng

面向田野的住宅 / 空格建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.