We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Can Sau. Emergency Scenography / unparelld’arquitectes

Can Sau. Emergency Scenography / unparelld’arquitectes
© José Hevia
© José Hevia

© José Hevia© José Hevia© José Hevia© José Hevia+ 14

  • Area Area of this architecture project Area:  113
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  José Hevia, Roger Serrat-Calvó
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Modern Masters, Rajoleria Llensa, Rixaab
  • Lead Architect: Eduard Callís, Guillem Moliner
  • Lead Artist:Quim Domene
  • Design Team:Clàudia Calvet, Xevi Rodeja, Sara Palmada, Sergi Jiménez
  • Client:Olot town hall
  • Builder:Construo Construccions Generals
  • Consultants:Amaia López, Structural designer
  • City:Olot
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. Can Sau house was located in the old city centre of Olot, where nowadays demolitions are not unusual. Given that half of the building was affected by street alignment, it was demolished, leaving an urban void characterized by a party wall and four stepped buttresses that faced the side façade of the church of the patron saint of Olot. For different reasons, the same consequences: abandoned lots, loss of urbanity, disfigurement of the street, destruction of the ordinary landscape.

© José Hevia
© José Hevia
Planta, elevación y corte
Planta, elevación y corte
© Roger Serrat-Calvó
© Roger Serrat-Calvó

Upon request for a pavement project and an ongoing contract for a waterproof metal cladding, the assignment was reformulated. It was urgent to allocate resources to the vertical plane to endow the space with urbanity, apart from guaranteeing the waterproof qualities of the party wall. In the compact city, the façades take responsibility for giving shape and character to the street.

© José Hevia
© José Hevia

With hollow brick, an emergency scenery was built. It completes what the buttresses suggest, revealing in the background the traces of domestic activity marked on the party wall. Construction of three vaults and four niches is offered to the public space as a porous façade, accompanied by a minimum of stands. It is an unfinished and appropriable structure. The visual artist Quim Domene intervenes a posteriori in the niches, with elements allegorical to the history of the neighborhood.

© José Hevia
© José Hevia

The Tura church, confined between narrow streets, now gains a public space, presided by the blinded door of the previous temple of the XV century.

© José Hevia
© José Hevia

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Carrer Valls Nous, 1, 17800 Olot, Girona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Can Sau. Emergency Scenography / unparelld’arquitectes" [Can Sau. Escenografía de urgencia / unparelld’arquitectes] 23 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937358/can-sau-emergency-scener-unparelldarquitectes> ISSN 0719-8884
© José Hevia

新古典精神的‘觉醒’,Can Sau 应急场所 / unparelld’arquitectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.