Technology Center SAF / ABTSMOLEN

Technology Center SAF / ABTSMOLEN

Technology Center SAF / ABTSMOLEN - Exterior Photography, FacadeTechnology Center SAF / ABTSMOLEN - Exterior Photography, WindowsTechnology Center SAF / ABTSMOLEN - Interior Photography, Chair, Windows, BeamTechnology Center SAF / ABTSMOLEN - Exterior Photography, Facade, GardenTechnology Center SAF / ABTSMOLEN - More Images+ 15

More SpecsLess Specs
Technology Center SAF / ABTSMOLEN - Exterior Photography, Facade, Garden
© Michal Ureš

Text description provided by the architects. Kamenice Strojmetal is mainly engaged in the production within the automotive industry. At the same time, it is involved in innovation through development of superconducting materials. As part of the extension of the company’s premises, a requirement to create a Technology Center (TC) for the development and diagnostics of Strojmetal products has occurred.

Technology Center SAF / ABTSMOLEN - Exterior Photography, Garden
© Michal Ureš
Technology Center SAF / ABTSMOLEN - Exterior Photography, Windows
© Michal Ureš

The project has thus dealt with the difficult task of locating the Technology Center into a cultural heritage building, which became a part of the entire production premises after many years. Right from the beginning, the investor’s project specification expecting the use of the historical chateau building for this purpose appeared rather questionable in terms of the constructional-technical condition that the building was left in after the use thereof by its previous owner, as well as in terms of the craftsmanship needed for its renewal and, above all, in terms of the perpetual conflict between the TC’s needs and the building’s status of a protected monument.

Technology Center SAF / ABTSMOLEN - Interior Photography, Chair, Windows, Beam
© Michal Ureš
Ground Floor Plan
Technology Center SAF / ABTSMOLEN - Interior Photography, Kitchen, Door, Chair, Handrail, Beam
© Michal Ureš

Finally, a new building was constructed, inspired by technical facilities of similar historical chateau grounds. The noise-intensive rooms and those not requiring daylight are located underground, in the natural terrace of the wall fencing, while the clean laboratories and auxiliary facilities are located in the above-ground and glazed part of the building. The mass of the greenhouse naturally complements the terrace on the walls that feature private garden for users of both buildings.

Technology Center SAF / ABTSMOLEN - Interior Photography, Beam
© Michal Ureš

The idea of the company’s own apprenticeship center in the neo-gothic villa, where the company would train adolescents and future employees, has not become reality yet. Yet the interconnection of the school premises and the laboratory technological facilities, apt to motivate pupils towards higher goals, is pretty enjoyable. We certainly consider the idea logical and far-sighted. Equally interesting is the reverse perspective showing to the employees of the production plant their future colleagues as they are growing. The space makes it possible for both the components to interact - as is already the case of the new “greenhouse” communicating with its older neighbor of stone.

Technology Center SAF / ABTSMOLEN - Exterior Photography, Windows, Facade
© Michal Ureš

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:251 68 Kamenice, Czech Republic

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Technology Center SAF / ABTSMOLEN" 14 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937289/technology-center-saf-abtsmolen> ISSN 0719-8884

© Michal Ureš

SAF技术中心,城堡遗址改造 / ABTSMOLEN

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.