LOUIS VUITTON Maison Osaka Midosuji / Jun Aoki & Associates

LOUIS VUITTON Maison Osaka Midosuji / Jun Aoki & Associates

Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER + 22

Osaka, Japan
  • Architect In Charge: Jun Aoki & Associates
  • Design Team: Jun Aoki & Associates, Peter Marino Architect,H&A, TAISEI Corporation, A.N.D, Louis Vuitton Japan Malletier
  • Client: Louis Vuitton Japan KK
  • Contractors : TAISEI Corporation, ASAHI Building-Wall Company Limited, J.FRONT Design and Construction Company Limited, SOGO Design Company Limited
More Specs Less Specs
Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER
Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER

Text description provided by the architects. Osaka is known as City of Water where interwinding rivers and canals flow into. Taking advantage of such geographical characteristics, trade between Edo throve by running Higaki Kaisen, the merchant vessels that shipped numerous goods to the capital during the Edo period. 

Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER
Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER
Elevations
Elevations
Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER
Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER
Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER
Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER

Underlined with its history and its attitude in favor of straightforwardness, referencing sails as an obvious design metaphor becomes appropriate. Façades of the building are entirely covered by ten sails. The sails’ 3D airfoil shapes are composed of the 2D curved glass panels, aiming for manufacturing and cost efficiency. Each glass panel is double-glazed with two high transparency glasses, one of which facing outside is applied with ceramic frit to create a white cloth pattern on the surface, and to avoid appearing green, the color those glasses originally have.

Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER
Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER

“Stay,” the structure that supports the glasses, is intended to be see-through from outside. Display of the stay is a new design approach with Louis Vuitton, whose previous exterior designs had been focusing on generating visual happenstance without exposing structural supports. This execution may seem unlikely, but brings more coherence between exterior and interior, under a same design theme of a sailing ship and by genuinely following it.

Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER
Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 2 Chome-8 Shinsaibashisuji, Chuo Ward, Osaka, 542-0085, Japan

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "LOUIS VUITTON Maison Osaka Midosuji / Jun Aoki & Associates" 10 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937201/louis-vuitton-maison-osaka-midosuji-jun-aoki-and-associates> ISSN 0719-8884
Courtesy of LOUIS VUITTON MALLETIER

路易·威登大阪御堂筋旗舰店 / 青木淳建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.